Sunday, May 15, 2011

Apa yang buat blogger tak dapat update blog dan cemana nak atasi?

Alkisah

arini aku terasa macam nak buat entri yang bernada biasa cenggini jek la....sebab terganggu beberapa hari ni....nak-nak dengan masalah blogger.com yang asyik muncul time aku nak update blog...terus hilang semua idea mencurah-curah aku nak update kat sini kan??okeh takpe....jadik, disebabkan tu, aku duk terpikir selain dari masalah tu, apa lagi masalah yang selalu mengganggu blogger dari update blog..orait???jom kita tengok satu-satu....

  1. Kekangan masa - macam kita semua tau...tak semua blogger ni blogger sepenuh masa...ada sesetengahnya student macam aku yang ada period kitorang ada masa yang banyak tapi ada period takde masa langsung....ada gak pekerja sepenuh masa yang kengkadang dapat curik 15minit untuk update dan terpaksa curi-curi masa untuk update...jadik, cemana kita nak handle masalah kekangan masa ni sambil mengelakkan trafik kita jatuh??ada caranya....sepanjang masa yang korang sibuk, korang just perlu list downkan tajuk apa yang korang nak cerita dan sertakan sekali poin-poinnya dan catat kat mana-mana....dan bila ada masa, korang update semua benda yang korang dah catat tu...buat le entri banyak-banyak dan schedulekan pada masa yang berlainan....so, korang akan kelihatan macam baru jek update...padahal masa tu korang tengah memberikan sepenuh perhatian pada tugasan....tak gitu??
  2. Mati akal - ataupun kita panggil sebagai writer's block...benda ni bukan jek terkena pada penulis blog, tapi pada penulis lirik, pencipta lagu, novelist-novelist terkenal...memang benda ni selalu terjadik bila kita terlampau berfikir pasal benda yang kita nak buat..macam kes ni, kita terlampau berfikir nak update blog sampai kita taktau nak tulis apa...yeah...that's happening to me always...cemana nak setelkan ni??simple...take a nice shower, keluor jalan-jalan....tak pun duduk dan minum secawan kopi atau teh...sambil chill dengor-dengor lagu...tu jek..sebab kebiasaannya writer's block ni datang bila kita overstressed....so, amik sikit masa untuk chill....takyah rush-rush....blog tu korang yang punya....okeh??
  3. Jiwa kacau -  benda ni merangkumi terlampau marah, terflash back ingat bekas endut, sedih yang teramat...seriously benda ni memang mengganggu frekuensi pemikiran dan mood korang nak update blog....so cemana nak atasi??relax dan lupakan dulu pasal benda-benda yang buat korang jiwa kacau tu...sebab mood yang baik membantu kita menjiwai penulisan kita...so takdela entri korang pun jadik entri separuh hati....barula ada feeling kejujuran dalam setiap entri korang...tu yang buatkan sesebuah entri tu seronok dibaca...tak gitu??
  4. Malas - ni memang penyakit terbesor bagi sorang blogger..aku rasa bukan korang jek...kengkadang aku pun sama...nak-nak kat draft ni takde letak gambor-gambor menarik...tak pun takde interactive media yang buat kita rasa macam nak tulis hari-hari...just some plain design macam email...kan??jadik cemana nak atasi masalah malas ni??kalo ada solution mudah, lama dah aku buat...sebab cara yang paling tepat nak hilangkan rasa malas ialah dengan rajin-rajinkan diri....cuba carik benda yang boleh naikkan semangat korang nak update....macam apa reaksi yang bakal korang terima dari pembaca...tak pun berapa banyak duit nuffnang yang korang bakal dapat(yang macam mimpi kalo naik tiap-tiap entri), tak pun apa retailing yang mungkin korang dapat dari blogger lain kalo entri korang tu betul-betul dapat tarik perhatian pembaca korang...kan??
  5. Masalah teknikal - ni terjadik beberapa hari lepas....macam tetiba blogger.com ada masalah sampai kebanyakan komen ikhlas dari pengomen aku hilang, selain masalah tu macam terlupa bayor bile broadband sampai takleh update, pastu ada gak masalah macam tetiba karen takde, tak pun tetiba lak time-time tu la laptop nak rosak....jadik nak atasinya cemana??get a f***ing alternative...haha...kalo masalah macam ni, masa korang ada idea, just perlu buat satu entri kat mana-mana...kat Microsoft Words ke, kat atas kertas ke...pastu korang just perlu salin jek balik entri tu sebijik-sebijik....jangan jadik macam aku...sampai tiga empat ketul idea aku terhilang cenggitu jek sebab tak catat masa blogger.com ada problem aritu...
aku rasa cukupla aku cerita banyak tu...nak tulis panjang-panjang ni, mood nak update GB ni macam kejap ada kejap takde....rasanya emosi lebih pada nak update HHD jek....hehe....apa-apa pun, kalo kita memang betul-betul dedicated kat blog kita, takde benda yang boleh jadik kekangan kita nak update...kita mesti nak carik penyelesaian dia....waima kena jadik blogger noob balik dan duduk kat platform lain....betul tak??

p/s: korang setuju tak dengan apa yang aku cadang ni??korang ada benda lain tak yang rasa-rasanya mengganggu korang nak update blog??mana tau aku tertinggal ke apa ke...

28 comments:

fiezah91 said...

hahaha.. bagus gak tips ko ni kan kan kan..tapi syg aku xleh nak guna benda ko tulis ni sbb hati aku mcm dah xnak je ngn blog buat masa ni.. buat serajin mana pun tetap x malas.hahaha

Along Tapa said...

fiezah91

haaha...kalo dah takde hati, apa boleh buat...takkan nak paksa lak..betul tak??

De Mois said...

Aku setuju sangat sebab aku tergolong dalam golongan yang pertama. Agak kecewa gak la sebab dah makin jauh dari blog ni.

Eceh...siap amik nice shower 2. Tak boleh blah..haha


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa said...

De Mois

tu secara psikologi tu Mois...kalo aku, kena carik benda nak telan..haha...

GadisKecil said...

Nice tips! mmg kdg2 smp1 1 tahap kemalasan utk update tu tggi sgt, lagi-lagi bila idea zero!

komen2 utk entri GK pon hilang sume.. sadiss sungguh .. ngee ~

Along Tapa said...

GadisKecil

tula...terasa macam kerugian yang amat sangat bila koleksi pendapat orang semua hilang...baru aku rasa betapa pentingnya ada domain sendirik...adehhh...

bofoyengfeng said...

saya stuju yang arif...

ecah. said...

aku malas nak pikir update psl ape.
malas nak pegi byr broadbnd.
malas nak cari kat mna modem ak dah letak.
malas nak upload pic dalam entri.
malas nak update entri sekalipunn.,
malas nak bukak laptop.
malas nak cari line.
mals nak menunggu line yg amat cela**
malassssss....

ni pun nasib baik akk ak tinggal laptop beserta broadbnd dia yg dah di cnnect.kalau idak haghammm,,

KAU BOLEH BAGI TIPS LAINNNN X LONG???

Along Tapa said...

bofoyengfeng

yang arif??apakah lobang....


ecah

kronik sungguh tahap malas ko ni..hahaha...

h A n Y S said...

poin 1- yup! aku ni lagi, koje full time + part time (trio-fabulous) + dok umah ngan family means tanggjawab pd family lbh penting lah kan, nak2 aku sorang je blh drive, so paham2 je lah kan.. tp idok ler nak merungut.. tanggngjawab tu beb, so kalau syg mcm mana pon pd blog, 3 perkra kat atas still major priority kan.. =)

2- ni mesti kena pd bloggers lah..mesti punya..kalau xde tu, kira WOW lah, kdg2 tgh syok2 karang, tibe blackout mind ni, haha~ tu pasal kdg2 aku suka karang entri pagi2 org tgh membuta, sbb slalunya idea aku aktif berlari sungguh masa tu..haha~

3-aku kalau marah, ada gak buat entri, haha~ entri pasal mende yg aku marahkan tu, paling latest, side mirror keta kena curik/langgar! pergh!

4-aku kalau dah malas nak hapdet, TETAP lah malas nak update, takyah lah kau nak bgi solution hape pon..HA HA HA =p

5-berokband tak bayo! yezza.. masa ni, muka aku macam ilang laki, HA HA HA


aku ada 2 3 idea kat draft, x karang2 lg, sebab? antara sebab2 kat atas tu punya pasal lah.. ;D

h A n Y S said...

pergh! baru terperasan! panjang siot komen! HA HA!

Along Tapa said...

hAnYS

aku tau ko sayang aku lebey..sebab tu komen ko tak pernah pendek...hehe....

ko ingat ko jek ada dua tiga draft tak karang lagi??aku pun sama gak...hihihi...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Semua point ko tu aku pernah rasa. Rasa macam nak bunuh diri tak dapat update blog. Haha.. Gila ke hapa tak dapat update blog nak bunuh diri......

вєнιη∂ тнєѕє єуєѕ | Lelaki dan Panas Baran

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

kalo tak dapat update blog rasa nak bunuh diri tu, aku kategorikan sebagai bangang....terima kasih....hihi...

iwan_dextrous said...

sebab aku nk retired dn fokus utk team MANCHESTER UNITED..hahaha

asybedazzle said...

kalau ada free time ataupun idea mencurah2 ke ladang gandum, cepat2 tulis seberapa banyak entry pun. lepas pepandai la buat schedule post

ainzoo said...

haish..mencik aq gini. ilang seme da. namoo taip lagi komen2 yg lamew.huhuhu.aq taip pjg dowh. Bikin aq pannasss bilew ilang komen2 aq. blogspot[dot]com mmg sengal. ai het u blogspot. Ko taw kan Long,aq suke komen pjg2. Kali ni, aq komen cikit jew.majuk da aq ni. T.T

(ahahaha..ni taip style bebudak jaman sekarang..tkial2 aku nk mbaca..eish)

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha...admin southern ek??


asybedazzle

haha..kalo aku takleh dowh cenggitu...hilang mood ngadap blogspot lelama...

Along Tapa said...

ainzoo

bukan ko jek tkial2..aku pun merangkak2 nak baca..haha...

echah mashuri said...

update baruuuuuuu pleaseeeeeeeeeeee

ainz said...

Aku nye reason lebih kpd no1..aku aktif blogging dulu pun sbb aku menjadi penganggur setia kat umah..takde bende nk buat..bile aku layan tv then ade bende menarik, aku share kat blog..acu aku pun slalu je bg tips2 yg menarik..idea tetap je ade..

skrg bile dah keje,sume xsempat..balik terus pengsan..ahaha..idea entah ke mane..blog entah ke mane..tula dunia..

Along Tapa said...

ainz

haha...tau takpe...aku pun dah terasa efek no.1 tu dah skang....

nabilah_2908 said...

hrumm...rasanya..sy hadapi ke lima2 masalah....

kekangan masa tu la top no 1...biasanya...petang2 bila dah tkde kerja....update blog untuk esok...

mati akal...selalu...huhuhu...

malas...ada gak...tp berlaku pada blog yg lain... :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
NAK TUTUP BLOG

Along Tapa said...

nabilah

yang lain2 tu aku tak heran sangat...yang kat link bawah tu...nak tutup blog??cam sama jek keadaan kita...hehe...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

cissss.... mencik! mencik! ahaha...

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha...am I hit the spot???huhu

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

tak nak jawab =P

ok2, ko tak suka komen berantai kan, okbai. kekekeke..... =P

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha...hanim melarikan diri~~~