Monday, May 9, 2011

Budaya merosakkan agama...kondem yo yo an...

Alkisah

dah banyak rasanya entri kat HHD aku menghentam mentaliti kepala hotak Melayu Islam ni...bukan apa...aku menyirap tengok tahap kebongokan yang tak boleh blah..sebab aku rasa kengkadang pengharaman benda-benda yang tak sepatutnya ni memang tak masuk dek akal aku...serius...cuba korang tengok cam dulu, heboh pasal tarian poco-poco...beria-ia nak haramkan sebab mempunyai pergerakan ala-ala salib dan boleh menyongsangkan akidah fuck lu...serius dowh...macam palat rupanya tahap kebangangan...benda-benda yang konon-konon tersirat nak lak dia kondem haram sebab budaya kristian...meh aku bongkarkan benda yang kalo diikutkan mentaliti kepala hotak diorang ni sebagai budaya kristian dan agama lain tapi diorang tak kondem lak....ada beran?
  1. benda yang paling obvious ialah masa kije kawen...korang pernah tengok kije kawen orang-orang zaman sekarang??nak-nak yang buat kat hotel ke, kat dewan ke...kemain lagi diorang dress up ala-ala princess, bebudak diorang dress up kan macam ala-ala fairy...konon-konon nampak mewah la kan...kalo aku cakap tu budaya kristian, ada yang butthurt tak??nape lak diorang tak haramkan ek stail persandingan cenggini??taknak haram sebab diorang suka ke??
    bezanya baju pengantin lelaki jek...
  2. tu dalam kije kawen...dalam pakaian harian??ada sesetengah puak mesti terasa dan menyirap darah dengan aku kalo cakap pasal benda ni...beria-iala kata pakaila jubah sebab ia menggamborkan umat islam...pastu duduk kempen kata orang semua pakai T-Shirt, seluor jeans, mat rock yang pakai seluor ketat tu dipengaruhi budaya kafir...hahaha...cuba kalo aku tunjuk persamaan pakaian korang dengan orang-orang yahudi...korang marah tak??dengan jubah yang selalu Pope pakai, ketayap yang lebih kurang...just bezanya orang yahudi pakai kat ubun-ubun kepala...tapi ramai jek yang aku tengok balik masjid pakai cenggitu...sebijik macam yahudi...salah ke aku cakap??taknak ke haramkan pakai jubah??


    wait...is it the same attire??
     
  3. tu kat imam-imam...cemana lak dengan pakaian yang omptuih bawak masuk gereja??bukan ke gereja tu tempat ibadat diorang??kita lak jadikkan pakaian tu pakaian formal..duk bangga-bangga dengan pakaian tu...bila kita tak pakai, siap tokleh nak masuk majlis rasmi....cehhhh....haramkan la kalo betul nak sangat main haram-haramkan benda yang ada kena mengena sikit pun dengan islam...bukan ke dari cara pemakaian pun boleh terpesong akidah...macam orang pakai ceong sam dulu tapi tak dibolehkan sebab tu pakaian agama diorang??ingat??

    heh...terang dan nyata kan??
  4. asyik hentam pakaian jek kan....cemana lak dengan benda ni??kalo aku letak, aku rasa boleh tahan ramai gak yang akan butthurt dengan aku....nak gak ke aku letakkan??aku bubuh jek....pastu korang evaluate la sendiri...kalo aku cakap lelebih kang orang menyampah lak kang..kan??

    sama ke tak sama??
  5. last but not least....lambang salib diletakkan merata-rata di seluruh Malaysia...cam dulu-dulu, diorang-diorang ni tak benorkan Red Cross Association atau persatuan palang merah digunapakai kat Malaysia sebab ada lambang salib merah..dan diorang gantikan dengan Persatuan Bulan Sabit Merah....so menggamborkan keislaman la kan....tapi kalo ye pun nak haramkan sangat lambang salib tu, kenapa tak haramkan sekali lambang salib yang ni dan ditukorkan pada lambang bulan sabit??bukan ke lambang ni dah merata-rata ada kat seluruh Malaysia??mana tau besok anak cucu pergi sembah bendalah tu pulak...kata dakyah kristian....


tu la akibatnya kalo tunjuk pandai dalam bodoh....toksahla nak besor-besorkan benda kecik...kalo dah agama tu diajor dengan betul, kalo dah iman tu setebal dinding besi, orang bubuh patung berhala depan mata pun kita tak sembah mintak nombol ekor....ntah apa-apa ntah mentaliti...

p/s: tetiba aku terfikir...ntah berapa ramai ntah yang butthurt dengan entri ni agaknya nanti....meh...aku open chain comment....ada yang setuju dan tak setuju tak??nak gak aku tau pendapat korang semua....

25 comments:

aindhiah said...

:)

nabilah_2908 said...

bila pemikiran tu di sempitkan....mcm ni la jadinya...

serupa juga dgn kes sambutan hari ibu..sana sini dok kata haram..sbb merupakan upacara keagamaan kristian..

pokok pangkal niat dalam hati kita..sambut hari ibu tuk ibu kita...bukan tuk orang lain...

YOUsoF said...

Aku setuju ngan ko Long. Pokok pangkal niat dalam hati kita jugak, cam Nabilah cakap...

Along Tapa said...

aindhiah

haha...senyuman tu satu komen yang sangat mendalam maksudnya..ecewah bahasa aku...

nabilah

kan??pucuk pangkal niat...tapi ramai yang suka nak sempitkan pemikiran dengan benda-benda yang tak pasal-pasal ni...

Along Tapa said...

YOUsoF

tau takpe...sebab tu aku tak faham dengan pe'el orang yang cepat nowh nak melatah dan letak hukum ni...tu baru cerita yang letak hukum kat media..belum lagi yang buat hukum dari surat berantai lagi tu...

masturah idrus said...

i like sarcams
i like sarcasm
i like sarcasm.

haha. gila dah aku.

kalau nak cakap pasal haram lah kan, bulih tak kita nak mintak mufti kan mesia ni haramkan program tv yang tak mengikut syariat islam?

nak main haram2 sangat kan?

sebagai contoh program tv yang pasal award2 tuh. kat situ kan banyak benda yang dah ternyata haram nye. baju segelentir retis (artis) pompuan ISLAM kemain terbukak.

aku tahu malaysia ni panas. tapi aku nak jugak diorang tau yang neraka tu lagi panas. :)

Abang Jonni said...

sabo... sabo... bawak bertenang....
huhu..

selamat hari ibu bro...






eh? (garu2 kepala)

Along Tapa said...

mashi lalala~

haha....bagus jugak idea ko tu mashi...pastu jangan lupa haramkan sekali siaran tv waktu maghrib...sebab bebudak selalu sangat tinggal waktu semayang sebab nak tengok kartun cam naruto..hahahaks...



Abang Jonni

selamat hari ibu gak bro...haha

fiezah91 said...

hahaha..sabar long sabar.kehkehkeh.

weh, fikiran terlalu sempit kot gitu la..

Along Tapa said...

fiezah91

haha...alang2 kalo nak sempitkan otak, kita buat to the max...baru ngam dengan jiwa raga...kan??

faizura rahman said...

tudung tu..yeah..trend pompuan2 bajet cun abad ini..abes la dorg sume..haha

Along Tapa said...

faizura rahman

hihi...apa yang abesnya?? :p

HZQH said...

fuhh along entry panas niiiiii.ade yang terbakor baca ni.hahahaha

Along Tapa said...

HZQH

uhh??ada ke??jangan ko pun terpanas sekali sudeeyyy....

Anati Soki said...
This comment has been removed by the author.
Anati Soki said...

pendapat aku plak kan...
agama islam agama yang benar dan nyata
non muslim statement ckp diorng nampak baiknya islam.. tapi dorgn takot nk converst masuk islam. KENAPA?
sbeba diorng dah jadi takot bila tgk mcm agama islam dikatakan agama yang terlalu mengongkong...
SEMUA BENDA NK LABEL HARAM .. mau tak takot depa nk convert masuk islam..

seys..aku kawan dengan budak cina india.. diorng seyes mempertikaikan smua menda yg ko ckp nih along. seyes ckp.. kadang2 smpai aku pun speechless
ko bayangkan... kelas aku.. PENGAJIAN EMLAYU. budak laki kelas aku.. baq hng.. nk pakai tudung bawal kaler putih pun tak boleh.. diorang cakap haram
and..
diorang cakap pmpuan mana yang pakai shawl ahli neraka...
siapa dioranhg nk label org tuh ahli neraka ke ahli syurga? btol tak?
haa.a..
so pendapat aku..
agama islam tak jahil
tapi sebab banyak sagt org yg jahil dlm agama islam, fahaman konsep agama islam sampai dibesar2kan benda kecik. sikap diorang tuh, menampakkan yang umat islam is super the jahil oleh non-muslim. seyes ckap.. aku bkawan baik dgn cina n india.. and aku dah tanya sendiri pendpat diorang ttg islam.

so untuk aku.. apa keadaan pun.. smua atas niah.. nk buat poco? kata nk tiru ucapara keagamaan jadah.. untuk aku.. if buat poco2 niat nak beriadah, nk bersenam bg berpeluh. so apa salahnya..
itu smua pendapat aku la.. wallahualam pendapat org lain camana...
aku pun tak de le bagus mana

Along Tapa said...

Anati Soki

haha...betul2...jadik kesimpulannya, the religion isn't in trouble...but the beleievers is fucked up...kan??

kan dah terkeluor ayat HHD kat sini

nas said...

stuju gak..
kalau poco2 haram itu haram ini haram
cara persandingan pengantin cm org kristian... iaitu berarak2.. zaman islam nabi dulu xcm tu pun... hu3....
erks.. gambar najib pon ade?
hehehe

http://nash121.blogspot.com/2011/05/alhamdulillah-tamatnya-semester-4-suka.html

Along Tapa said...

nas

kan??pastu ditambah lak dengan kak nam bernama television yang tak abis2 duk sampaikan provokasi lak..memang buat bernanah telinga jek...

saje aku bubuh gambor najib tu...buat lobi..hehe...

iwan_dextrous said...

yg bijak agama pun same dh x boleh nk beri panduan pada kita..mcm mane...

Along Tapa said...

iwan dextrous

nak buat cemana....siap siaga la tempah tiket pergi nuraka...haha...

ainz said...

paling takle bla yang simpang 4 tu..kalo tuka jadi lambang bulan sabit,tak ke naye orang yang driving nanti..ade gps pon bleh sesat jalan..ahahaha...

Along Tapa said...

ainz

ha!!ko mengingatkan aku...jalan pun takleh buat crossroads..sebab ada unsur kristian...semua jalan crossroads kena tukor jadik bulan sabit...hahhaa..

h A n Y S said...

aku x butthurt! sbb aku sokong apa yg ko hujahkan ni dude.
aku pon pelik n kinda 'ha?! what the hell?! maybe coincidence je kot!'

mcm kes kasut crocs dl, mati2 sroh haramkan sbb konon ada kalimah 'Allah', again; 'ha?! what the hell?! maybe coincidence je kot?!' dah kasut tu produk cetakrompak, of cos lah ada cacat cela skit, n blh di katakan coincidence! Aku pulun pakai, lantak ah,aku yakin halal even cetakrompak je. HA HA

kalau dah smua d kaitkan nak hina ISam or whatsoever pon lah kan, awat tak haramkan penggunaan huruf 't'?? kan mcm tanda salib tu?! dettol tu, etc..

one more, psal isu KFC/McD or seumpama dgn nya, ada yg cakap haram sbb ni lah.. sbb tu lah.. tp pengesahan halal adalah SAH dr JAKIM! Perlu ke nak buat org rs was2?


haiyoooooooo~ *tepuk dahi*

Along Tapa said...

hAnYS

a'ah...semua nak berlagak macam sufi...pergi kaji semua benda sampai detail2...

last2, nak makan sayur pun jadik haram sebab baja yang digunakan semuanya berasal dari taik...bongok...