Wednesday, May 11, 2011

Falsafah Along pasal kawen

Alkisah

dah lepas buat entri bernada panas beberapa ari lepas, so arini aku nak buat entri normal la pulak...berapi la nanti ek kalo asyik cerita pasal benda panas....lelama blog ni pun jadik HHD nanti...orait..meh masuk pada tajuk...semua orang percaya yang perkahwinan tu ialah rumahtangga...jadik, dalam rumah tu ada la benda yang penting...ada tiangnya iaitu hubungan sesama laki bini yang buatkan rumah tu kuat, ada pulak bumbung, yang buat rumah tu redup dan selesa iaitu sifat tanggungjawab...ada lak dindingnya yang melindung orang-orang kat dalam tu dari bahaya iaitu secrecy dan sifat saling percaya...ada jugak pemilik rumah tu iaitu sang laki yang bertanggungjawab menjaga segala hal dalam rumah tu termasuk la maintenance, refurnishing, upgrading dan bla bla bla...tapi untuk sesebuah rumah tu dikatakan baik dan bagus, kita kena tengok pada pintunya jugak...dan dari sebuah hadis yang pernah aku baca way way back before, pasal Nabi Ibrahim A.S. menegur Nabi Ismail pasal bini dia pun, dia menggunakan kiasan pintu...so, berdasarkan hadis tu, aku buat falsafah aku sendiri dalam memilih pintu(isteri) ni...boleh??

  1. kalo nak pilih pintu, janganla tengok pintu tu cantik jek terus angkat....apa guna kalo pintu tu cantik tapi dalamnya berasai...ketuk-ketuk lompang...sahlemat kalo emergency, kita terkasor sikit bukak pintu, maunya terkepak pintu tu...dah tak masal kita kena timpa pulak...
  2. dalam memilih pintu ni, memang penting kalo kita tengok kuat tak kuat...bagus tak materialnya...asal usul kayunya jugak kita kena perhati...so takdela baru dua tiga bulan pakai, dah berlobang-lobang...tapi tak guna gak kalo setakat pintu tu kuat...kenala ada rupanya jugak...cuba korang bayangkan...rumah dah macam mahligai impian dah...sekali pintu dia macam cheap sale pulak..tak ke dikata orang??apala salahnya kalo kita terdapat pintu yang tak berapa elok rupanya, kita ukirkan sikit...kita letakkan la perhiasan ke, kita varnish kan dia....bagi nampak sikit serinya...barula orang tak berkata...kita pun puas hati...kan??
  3. berbini banyak ni umpama pasang pintu dua tiga lapis....memangla ada bagusnya...perncurik tak dapat nak pecah masuk rumah....tapi, cuba dipikirkan....kije nak maintainance pintu-pintu tu jek dah tinggi...kita nak melepak-lepak dalam rumah pun kengkadang terpaksa makan masa lama...nak kena lepas satu-satu pintu dulu....pintu-pintu ni pun agak mustahil kalo nak diletakkan kat tempat yang sama..silap haribulan, berhentam satu sama lain...kan dah jadik kije kena tambah pulak cost nak kena buat tempat lain nak dibubuh pintu tambahan ni...jadik, setiala pada satu pintu jek untuk satu tempat masuk...lagi elokkan??
  4. jangan sesekali kita cuba nak pasang pintu haram a.k.a pintu rahsia...memangla seronok ada pintu rahsia...terasa macam batman...tapi cuba bayangkan, satu hari pintu rahsia ni buat hal...ntah tetiba terblok ke, pintu rahsia tu dah terbongkor dan tak jadik rahsia lagi, masa tu la kita terhegeh-hegeh nak guna pintu biasa...tengok-tengok rupanya kita terlupa lak cemana nak guna pintu biasa tu...entah kuncinya pun kita taktau mana kita simpan....kalo takde kuncinya, cemana kita nak buat pintu tu terbukak...nak-nak kalo kita sendiri tak pernah unlock pintu tu...ntah-ntah engselnya pun dah keras...tak gitu??
  5. jangan sesekali bagi izin orang lain membukak pintu rumah korang tu....bahananya nanti korang jek tau...dari rumah macam mahligai dah jadik macam tongkang pecah nanti bai....
  6. walaupun pintu ni penting untuk menjaga kebajikan isi rumah korang, tapi korang takleh bior diorang cenggitu jek...kena la bagi protection....pasangkan bumbung kat pintu supaya tak buruk kena hujan, jangan kasor-kasor dengan pintu ni...sampai nak terajang-terajang....besok-besok kalo dah kopak, korang jugak yang susah....kenala rajin touch up, bagi kan varnish, bersihkan semua, make up kan dengan kaler-kaler yang terbaru...barula pintu tu nampak sentiasa cantik dan tahan lama....ye tak??
  7. tak elok kalo selalu-selalu sangat tukor pintu...nanti kita terlupa mana satu kunci yang betul...silap hari bulan, tido kat luor nanti bai...dan jangan senang-senang nak buang pintu tu kalo ada masalah sikit...dahla membazir duit korang...korang gak yang rasa galat nanti...almaklumla, korang dah buang pintu tu sebab ada cacat sikit...sekali datang lak orang lain ambik, dia betulkan pintu tu sikit, repair sikit, buat touch up, terus jadik pintu tu gempak tak tertanding...tak gigit jari korang??hahaha...
cukupla banyak tu...dan kalo korang perasan, aku sibuk duk sebut kunci...kunci...apa kuncinya bagi bini korang ni?? kuncinya ialah cara korang tackle perasaan diorang tu...so kalo dapat carik kunci yang tepat, pintu tu pun tak bagi masalah kat korang gak nanti kan??

p/s: korang setuju tak aku samakan bini dengan pintu dalam rumah tangga ni??kang tak masal korang rage lak kang...hahaha..ada apa-apa nak tambah?silakan~

17 comments:

aque said...

walaupun x setuju samekan dengan pintu...
tapi fakta yang diberi menarik.. dan boleh diterime...

thumbs up! n3 anda menarik :D bace sampai abesh.. hehheheh

ainzoo said...

aku xde bini ar Long !! :D

Along Tapa said...

aque

mekasih2...kalo tokleh nak disamakan dengan pintu, apa kata aku samakan dengan basikal pulak...haha...

ainzoo

ahhh!!!a'ah!!!cemana aku boleh tak terpikir!!! aku getol gak ko ni kang...

ainz said...

dah lame aku xterjah blog ko..ko semakin hebat berkate2 buat aku semakin kagum..(kontrol idung tu long..hehe..)

aku sangat setuju lah dengan pendapat ko tu..boleh disimpulkan bahawasanye kekuatan dalam sesebuah rumah tangga adalah hubungan antara suami dan isteri itu sendiri...

kalau laki bini pon xpenah nak bercakap/bersembang,cane rumahtangga nak bahagia..hurm..

Along Tapa said...

ainz

tula...lama ko tak nyinggah...aku ingat ko ngajuk ngan aku ke apa...

yup..sbb tu payah orang kata rumahtangga ni tanggungjawab yang berat...sampai aku sendiri nak kawen pun takut...hahaha...

Abang Jonni said...

Aku impikan pintu yg di import dari korea.....


harharharhar...

Along Tapa said...

Abang Jonni

pergghhh...tinggi taste ko Abang Jonni...

h A n Y S said...

hmm..cite pasal kawen..

beso tanggungjawabnya..terabai sikit tanggungjawab, dosalah kita dapat..

as long as dah bersedia tok pikol tanggjawb tu dgn sebaik mungkin.. Saling lengkap melengkapi lah kan.. ;)





dah, taknak komen pjg2 isu kawen.
=p

Along Tapa said...

hAnYS

hehe...aku dah bersedia dah nak tengok ko komen berbatu2..pendek lak kali ni...haha...

iwan_dextrous said...

erm...admit lah...boleh lah...mungkin jodoh ko dh dkt kn..aku nie x penting pun bnd2 nie sumer..hahaa

Along Tapa said...

iwan dextrous

eceh..bukan ko lepas abis dip nak kawen ke??aku ingatkan awal2 ni..haha...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

waa best la kiasan ko ni.... setuju2...

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha...apa lagi...tekanla button like 10x(aku menjadik sarkastik dengan FB lagi..hahaahahahahaha)

fiezah91 said...

point menarik dowh..tp jgn la disamakan dgn pintu.hahaha

Along Tapa said...

Abang Jonni

haha..tinggi taste ko ek abang jonni...


fiezah91

hehe...abis aku nak samakan dengan apa ek...haha..

Anonymous said...

pintu long???phinttuuuu pun phinttuuu lerrrr .hhahahah.;p


pastu kalau suami ape?atap nipah?bumbung?



errr long.ko da nak khawin ke?mcm dah menuju je.heeeeeeeeeeeeeeeee


ecah

Along Tapa said...

ecah

haha...apa ek...tak terpikir pula aku...haha...

menuju ke situ???oh tidak tidak tidak....hahahaha....ko salah orang ni....