Wednesday, May 25, 2011

Apa yang buat orang Muor bangga dengan Muor....

Alkisah

hari ni aku nak cerita kat korang apsal orang-orang Johor dari Muor ni sifat kedaerahan diorang lebih pekat dari daerah-daerah lain....even kengkadang sampai sekarang ni walaupun kerajaan dah pecahkan Muor jadik dua bahagian iaitu Muor dan Ledang, tapi orang-orang lama kat kawasan Ledang tetap mengaku diorang orang Muor(aku pun ngaku aku orang Muor...adakah aku orang lama??hehe)...dan untuk Ainzoo dan brader Muor76, kalo ada yang aku tersilap atau tertinggal, tolong tambah ek....



  1. dalam banyak-banyak daerah kat Johor, sepanjang memori aku, just Muor jek yang ada bendera sendirik...kalo ikut pemerhatian aku, mungkin sebab masa perselisihan diraja dulu, Muor pernah dijadikan kerajaan sendiri dibawah pemerintahan Sultan Ali...tapi tu yang aku pernah terbaca la...yang betulnya aku taktau...meh kita tengok bendera daerah Muor ni ek... aku dah check tadi...kat Johor ada 6 bendera yang digunakan...Bendera Orang Besor Daerah Muor, Bendera Orang Besor Daerah Batu Pahat, Bendera Orang Besor Daerah Segamat, Bendera Dato' Menteri Besor, Bendera Pemangku Raja dan jugak Bendera Negeri Johor tu sendirik...
    bendera Orang Besor Daerah Muor

  2. masa zaman dulu-dulu, sebelum adanya jambatan Sultan Ismail yang memang dah uzur tu, penduduk Muor menggunakan feri untuk lintas Sungai Muor yang lebor tu....aku sendirik taktau berapa rate harga feri tu...sebab aku pun dengor cerita dari mak, bapak dengan atok aku jek....jangan ingat Penang jek yang special ada feri....kitorang pun pernah ada gak...agak-agak sape yang tau cerita pasal feri ni ek...haaa.brader Muor...tolong tokok bro...hehe....

    Feri Muor tahun 1960an

  3. ni satu lagi keunikan Muor...sepanjang aku dari kecik, sampaila aku besor...aku dah dibiasakan dengan pemandangan pencakor langit....tapi yang mencakor langit ni bukannya bangunan...tapi aerial...aerial yang tinggi-tinggi ni dipasang sebab nak dapatkan siaran TV dari Singapore...tapi ni jam macam dah takde jek...sebab semua dah pakat-pakat pakai astro kan?? rugi betul...rindu aku kat pencakor langit-pencakor langit tu...

    Kan aku dah cakap...tinggi dowh aerial diorang...

  4. Muor gak ada Sistem Keretapi sendiri dulu...dibina beberapa tahun lepas keretapi pertama kat Tanah Melayu (Taiping -Port Weld) iaitu Muar State Railways yang wujud masa tahun 1889 sampai 1925...Keretapi ni menghubungkan Jalan Sulaiman sampai ke Sungai Pulai...ada gak plan diorang nak tambah perjalanan tu sampai ke Batu Pahat...tapi terhalang sebab masalah geografi dan masalah ekonomi...disebabkan banyak masalah dan pembukaan jalan-jalan raya, sistem keretapi ni pun diberhentikan....dia punya kesan landasan dia pun dah takde dan digantikan dengan Jalan Temenggong Ahmad...apa yang tinggal just kepala lokomotif yang diorang bubuh kat Tanjong Emas jek..tu jek la bukti yang tinggal Muor pernah ada Stesen Keretapi sendirik...
    MSR masa zaman beroperasi
    MSR yang tinggal sekarang kat Tanjong Emas

  5. Antara benda yang agak popular kat Muor ialah makanan....yep kitorang memang gila dengan makanan...haha....banyak sebenornya makanan dari Muor tapi aku taknak cerita panjang...sebab korang lagi arif dari aku kan??(aku taknak bubuh gambor..nanti aku kecur lak....korang carik la sendirik ek...mee bandung Muor, Rojak Petis Muor, Kopi 434, apa lagi ek....time-time ni lak aku tak ingat..haha)
  6. Ni pun salah satu landmark gak....dari aku kecik sampaila aku besor....aku selalu terpandang bendalah ni setiap kali turun Jambatan Sultan Ismail on the way nak menghala ke rumah Atok aku kat Parit Sakai...bendalah tu ialah Replika Durian yang besor....aku pun tak tau apa motif dia bubuh replika durian tu...kalo kat Ipoh, ada replika Labu Sayong, aku taula Labu sayong tu diorang punya trademark...tapi durian??mungkin sebab durian kat Muor ni dari dulu popular kot...sampai ada yang jual selonggok RM1...ni jam kalo tak silap aku replika durian ni dah kena pindah kat Tanjong Emas kalo tak silap aku....
    replika durian yang dah dialih ke Tanjong Emas
aku rasa cukup parat tu kot aku bercerita pasal Muor...ada jek lagi kalo nak dikongsikan tapi disebabkan line yang maha hebat lajunya masa aku update ni, so aku tak boleh nak kongsi lebih lagi....owh...sebelum terlupa...ada satu lagi kelebihan Muor yang terjadik dua tiga tahun ni....nak tau apa??kalo korang jejak kaki kat Muor ni jam, korang akan rasa macam korang kat luor negara....toleh kiri, bangla, kanan, indon, tengok depan, Vietnam, sebelah sana Myanmar...nak jumpa muka orang Malaysia sikit punya susah....apa sudah jadik kat Bumi Kelahiran aku ni taktau la ek....

p/s: nampak nowh aku rindu nak balik Muor...haha....eh??ada satu lagi la benda yang ada kat Muor tapi takde kat tempat lain....Muor ada Namewee....haha...kalo ko tak kenal sape dia, pegi google...lalala~

22 comments:

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

replika durian tu nampak macam best jek... haha....

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

hoih...bendalah tu tak boleh makan dowh....ko jangan buat kije..haha...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

aku cakap eh tulis macam best jek... bukan macam sedap... haaaaa.... =P

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

ooo..kalo lauk tu orang kata best, maksud dia tak sedap la ek...hahaha...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

argh... malas layan ko! mencik! mencik! pehal aku terjangkit ayat abg zam ni hahaha...

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha...jangan benci-benci u...nanti lelama tersayang nanti...ahaks...

nasib ko tak terpengaruh ayat aku...kalo tak nahas blog ko nanti...hihi...

Anonymous said...

hmboii ko long..semua tau eh.ak xtau sgt pn psl tmpt ak.huhuhuhuhu.ko blja mne semua sjrah2 neh,bijak2

ecah

Along Tapa said...

Echah

tu la gunanya history education~~~~

nonnyy said...

semangat betul dengan Muor kau ye , :D

Along Tapa said...

nonnyy

huish...misti...cuba ko lahir kat muor...ntah2 ko lagi fanatik dari aku...haha..

yad'z said...

hahahaa... ni diaaaa orang muo datanggg.. kekekeke... bile lah aku nak jumpe ko ni long.. lepak tanjung jommm... namewee?? bahahahaha XD

Along Tapa said...

yad'z

kalo ko nak terserempak aku, memang payah la...haha....

h A n Y S said...

eh?! kau bukan skang kat muor ke? aku hingat kat muor..

bukan kat muor je macam kat luor negara, kat sni pon sama..bukan je bangla, indo, myanmar, vietnam. africa pon ada kat sni..adeeeeh..1 Malaysia lah katanyaa.. =.='

Btw, replika durian tu mcm aku pernah nampak kat muor, x hingat kat mana, tp yg aku ingat,kat situ ada sungai, and aku naik bot(bot besor kot, haih~ tak hingat~ =.=')

De Mois said...

Namewee jugak yang menjadi ingatan sebab orang ingat yang buruk2 je..haha

Aku batu pahat, kira ada bendera sendiri jugak la yea..


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa said...

hAnYS

aku skang kat Melaka kot...hujung minggu jek kengkadang ada kat Muor...hehe..

kalo naik bot, kat Tanjong la tu ko nampak....sebab zaman durian tu kat Jambatan masa tahun 1990an...uhuhu...

Along Tapa said...

De Mois

tu pun aku teringat last minute dowh....

Batu Pahat??area mana dowh??hahaha

iwan_dextrous said...

bukan dh bawak ke segamat ke durian tu.hahaha..siap dh kopek lagi

Along Tapa said...

iwan dextrous

yang dekat segamat tu durian lain la ngok...hahaha...

muor76 said...

sebelum melake berkembang.. muor dah berkembang dulu.. bukti.. seramik dari cina dan gong yg dijumpai di muar.. bertarikh lagi awal dr melaka..
kiyai salleh.. asal muor,
fadzil banten menetap di muor
mat indera power kat muor,
silat sendeng.. di asaskan di muor,
tanggang... di muor.. ketike itu muo bername telok dlm
hikayat malim demam... muor gak
asal PAS.. di muor gak..
silat bentayan.. hanye di muo (skang dah pupus)
kota portugis pernah ade kat muor,
ermm banyak lagi ler...

Along Tapa said...

muor76

haaa...lama aku tunggu ko online...haha...sebab ko lagi otai dari aku...so ko lagi tau banyak...hehe

nabilah_2908 said...

hmm...1 pengetahuan yg baru....baru tau ada feri kt muor...tp syg la kan..skrg dah xde...

Along Tapa said...

nabilah

tula..sama macam stesen keretapi klasik yang nak berhenti 30jun ni...sayang betul...

feri tu dah takde sebab dah ada jambatan..