Friday, May 20, 2011

Kenapa aku tak terpikir nak jawab cenggini ek....

Alkisah

Dalam aku sibuk menahan migrain aku semenjak beberapa hari lepas, aku duk terpikir beberapa perkara....kenapa ek aku tak pernah terpikir kalo orang tanya aku soalan-soalan yang boleh dikirakan cenggini dalam keadaan formal atau tak formal, aku tak bagi jawapan yang bernada selamba....nak contoh ke??nanti aku terangkan kat dalam pointform..cuba korang bayangkan kalo soalan-soalan tu semua dijawab dengan jawapan aku ni...apa akan jadik ek...

  1. Pemanggil: Hello, boleh saya bercakap dengan En. Ahmad Mustafa bin Mansor??
    Aku: Waalaikumsalam....tak...
  2. Meon : apa pandangan ko tentang senario politik negara kita??
    Aku: Senario dah ketinggalan zaman...skang ni kita tengok maharaja lawak kan??
  3. Meon: Long, ko rasa berapa modal yang diperlukan nak kaya?
    Aku : RM 1.60 kot....
    Meon: ha? terangkan...
    Aku : Ko pegila mana-mana kedai runcit...adala bekalan kaya tu..
  4. Meon: Long, kalo aku ada sejuta, apa cara paling cepat aku nak habiskan duit tu tanpa kena kejor dengan income tax?
    Aku : Bagi jek aku...
  5. Meon : Long, apa tips paling mudah nak berhenti hisap rokok?
    Aku : Takyahla hisap rokok...kan dah berhenti tu...
  6. Meon : Long, apa makanan yang paling murah sekali dalam dunia ni??
    Aku : makanan free...
  7. Meon : Apa ayat mengorat yang paling power dan boleh sampaikan maksud secara one shot?
    Aku : ko nak dalam bahasa apa?
    Meon : bahasa omptuih la...nampak terer sikit...
    Aku: ailebiu...
  8. Meon : Long, apa pandangan ko pasal serbanitas?
    Aku : ko maksudkan benggali ke sikh?
  9. Meon : Long, nape ko tak buang loghat Muor pekat ko tu?
    Aku : aku dah buang dowh...tapi dia terkeluor sendirik...aku pun taktau apsal....
  10. Meon : Long, bila ko nak kawen?
    Aku : bila sampai jodoh...
dah...cukupla tu...tu semua jawapan bagi soalan yang sebenornya dah ramai dah tanya aku....kengkadang penat nak jawab....tapi bila jawab cenggini rasa cam lagi seronok kan??hehe...korang ada idea tak soalan yang kengkadang annoying dan terpikir nak jawab cemana...mehla kongsi...mana tau idea korang lagi best...

p/s: Awak sape nama?? ooo... Ahmad... mau pegi mana?? ooo... chemor.... awak tak boleh cakap ka???

22 comments:

echhah said...

ko lepas balik maigrain jadik xbrapa nak ong eh?hahahaha./klakr je entri.weh.miscoll la.ak dpt bonus hari jadi neh.boring xde org leh ly n borak

Along Tapa said...

echhah

hah??ko mesti fake ni...nama salah eja ni...hahaha....

TheChekJah said...

haha... wah... kalo jah biase buat kalo orang tanya tgh buat apa tu.. baru la jawab melalut... haha... tp mmg best la jawapan kamu...

De Mois said...

Baguih la sangat ni..haha. Tapi jangan kau apply kat dalam exam pulak. Contohnya :

Soalan : Apakah yang menyebabkan buah epal jatuh ke bumi apabila dilontar ke atas?

Jawapan : Itulah kuasa tuhan..haha

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Terhibur aku baca entry ko ni.. Lawak ah point no 1 tu. Kalau jawab camtu mesti bengang je pemanggil tu. Hehe..

Point no. 1 jugak tu buat aku teringat masa jawab call kat ofis dulu *larik tajuk sikit*

Pemanggil:hello, SELAMAT PAGI.
Aku:ye, WAALAIKUMSALAM.

Waaaa sumpah malu giler aku..... Tu la padahnya jawab call masa mengantuk.. Hahaha...

ainzoo said...

ko pale megren sbb kna tnye soklan2 cenggini ke, Long?

Tetiba tingat somebody yang nanya kat aku cenggini-->

Caner nk kuwus eh?(of kos la yang nanye ni awek)
Aku slalunye jawab: Isap dadah je. (sebab buhsan kat awek yang nanye tu ..bukan sebab aku ni kuwus Long, tapi dia tu yg konsen lelebih..badan sekeping laaagi mau tanya cmna nk kuwus..haishh)


Long, nate gapo namo `serbanitas` tu? Tok pehe kawe... :)

Along Tapa said...

TheChekJah

haha...tu tanda kita tengah malas nak jawab....

De Mois

owh..okla jawapan tu...kalo dia jawab "bak kata pepatah...hidup ni umpama roda..arini kita diatas, besok kita dibawah" cemana??

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

aku kalo jawab call pepagi, memang cakap bahasa jerman la jawabnya...haha...


ainzoo

haha...cantik jopan ko dowh...tapi kalo orang tanya aku, aku jawab jek...edit la guna photoshop...haha...

serbanitas itu ialah....ko tanya serbanitas benggali ke sikh?

iwan_dextrous said...

2 stroke ke 4 stroke.haahaa

Along Tapa said...

iwan dextrous

kalo ikutkan ni, dah sterok bebenor la tu...

YOUsoF said...

;D


soalan : dah makan belum?

jawapan : saya tak makan belum, dah biasa makan nasi dari kecik...

Along Tapa said...

YOUsoF

haha...itu aku tak terpikir nak jawab apa...

jeely jelly said...

yang 1st tu cam sengal je.. haha

*tak suke org tanye tengah buat ape padahal dah nampak ape kite buat.. grr!

Along Tapa said...

jeely jelly

haha...aku kalo orang tanya tu, sure aku jawab aku tengah mendayung sampan ni ngok...ko nak join sekali??

h A n Y S said...

weh, sumpah aku terkekeh-kekeh depan lappy ni baca entri ko plus komen2 depa2 ni. adehh~

btw, soklan dr 1-9, tak penah kena tanya, no 1 tu tak penah sbb kalau caller called, slalu akan cakap "weh nisa! ko bla..bla..bla.." atau "hello cik hanisah, bla..bla..bla.." pe jadah nye nak guna 'blh cakap ngan hanisah' kalau no. hp tu mmg no. aku..haha~

soklan wajib tanya since umur dah 23 nak masok 24, ko paham2 sndri sudaaaah kalau dah aku kata soklan 1-9 tak penah kena tny..siyes beb, even nak 24, tp tip top dow soklan ni kat aku. bosan? tentunya! penat?! tentu lah!! nak je aku jerit "NANTI ORANG NAK KAWEN ORANG BITAAAAAUUUU LAAAAAAAH!!" boleh tak cenggitu?
or paling snang, "esok confirm orang nikah"
or sengih je sambil nyumpah dlm ati?


haha~

Along Tapa said...

hAnYS

haha..tapi soalan first tu sangat seronok kalo maxis yg call nak mintak hutang bayor broadband..

soalan last tu, semenjak aku jawab cenggitu dah takde yang tanya dah...tapi dia tukor format lak..tanya mak bapak aku.."ko bila nak bermenantu??" hahahaha

zulaikha said...

q: bila nak kawen.?
a: kejap lagi. meh la join..

Along Tapa said...

zulaikha

uiks?kalo aku tak sanggup jawab cenggitu dowh...nak2 kalo jantan yang tanya..haha....

~syuQ said...

uhuk2..cemane kalo 'syuq bile ko nk keje? "bile ade rejeki" :P

Along Tapa said...

~syuQ

haha....dengan syuQ2 sekali terikut bagi jawapan kreatif...hihi....

nabilah_2908 said...

hmm...kalau jawab mcm ni pun best gak kan..hahaha...

soalan paling famess abad ini..bila dok kumpul dgn sedara mara..

Bila nak kawin...?

biasanya bg jawapan typical la kan..

skali tu kakak sepupu sy ajar... lain kali org tanya....jawab..

" kenapa nak sponsor ke...kalau yer..esok pun boleh..... "

huhhuhu..

mungkin boleh diguna pakai... ;)

Along Tapa said...

nabilah

haha...menarik2...korang ni idea best2 sungguh..hehe....