Saturday, May 7, 2011

Kata pasangan/berganda dalam loghat Johor

Alkisah

Disebabkan takde apa cerita yang menarik aku tengok kat sok kabor sampai aku membelek setiap tulisan sok kabor tu untuk carik benda yang aku nak kupas, last-last baik aku buat jek entri biasa cenggini...sekurang-kurangnya, takdela gap update aku tu sampai tertangguh-tangguh beberapa hari betul tak??orait...selain dari perkataan-perkataan yang aku dah letak kat Glosari tu, ada gak lagi perkataan berganda yang selalunya digunakan oleh orang-orang Johor ni dalam seharian...nak tau apa dia??meh aku try listkan seberapa banyak yang aku mampu....

  1. Hitam berdano -  kotor yang gila babeng...selalunya baju atau kasut sekolah la...sebab mak aku selalu cakap masa aku sekolah dulu....
  2. cair berdene - cair...korang fahamla...yang tambahan tu nak menunjukkan betapa cairnya benda tu...(this is for liquid)
  3. manis medu - lebih manis
  4. masin bedengung/berdenting - masin nowh
  5. terbelik-belik(bijik mata) - keadaan orang yang mengecikkan bijik mata supaya orang anggap dia tengah tido..
  6. meladung-ladung - pada kadar yang banyak..biasanya digunakan pada kuah...
  7. menjijis-jijis - menitik-nitik air (biasanya teguran untuk orang lepas mandi atau basuh tangan tapi tak lap...kalo angkat air sampai tumpah-tumpah pun orang guna)
  8. menambun-nambun - bertimbun-timbun...
  9. melahu-laha - membuat havoc
  10. panas mengetip - sangat panas...(cuaca)
  11. busuk melantong - sangat busuk
  12. mencicit-cicit (lari) - berlari tak cukup tanah
  13. terpontang-panting - bot/sampan yang  hanyut kena pukul ombak....
  14. mendudu-dudu(menangis) - menangis teresak-esak
  15. bergelong-gelong - terasa pening macam berombak-ombak...
  16. kurus kedengking/keding - sangat kurus
  17. gemuk gedempol - amat gemuk...
cukupla ek banyak tu...kalo aku rasa aku teringat lagi nanti aku kongsila lagi ek...korang ada lagi ke nak tambah atau kongsi perkataan berganda yang pelik-pelik yang korang pernah dengor??mana tau aku termiss ke kan??

p/s:teringat masa kecik-kecik dulu....nyanyi lagu mengejek budak berbadan besor.."gemok gedempol, tendang masuk gol, boleh buat dodol"....kurang ajor sungguh aku masa kekecik dulu ek..hahhaa

27 comments:

iwan_dextrous said...

aku lgi jahat dri ko dulu..hahaha

Along Tapa said...

iwan dextrous

memang r...masa zaman aku kekecik, takde susu DHA...hahaha...

masturah idrus said...

hai along! hahahahahaa

Along Tapa said...

mashi lalala~

hah!!!waalaikumsalam mashi...hehhe

masturah idrus said...

hamboi kau.... kemain perli aku.. haha

nabilah_2908 said...

perkataan yg biasa sy dengar... ;)

tp ada juga yg baru...mcm manis medu..malahu-laha....

Anonymous said...

xde idea nka update sgttt ke longggg..heeeee.

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Banyak jugak ni yang aku tak tau..

вєнιη∂ тнєѕє єуєѕ | Adeh.. Ke-malu-an!!!

Kaa Dabri said...

wahhh byk perkataan cikgu along aja kali ni ye :P ahaha

Kaa Dabri said...

wahhh byk perkataan cikgu along aja kali ni ye :P ahaha

Anati Soki said...

try buat loghat perlis plak. mau taktanya.. tanya anati soki.. anati soki power punya loghat perlis

Abang Jonni said...

masin bedengung? huhuhuhu...
pertama kali dengar...

Along Tapa said...

mashi lalala~

haha...ko terasa kah?? :p

nabilah

hehe..kampung nenek kat johor ek...biasa dah benda tu....

Along Tapa said...

Cik Meonah

takde idea la kot..haha..


HanimQatrunnada

haha...takpe2...aku tak salahkan...orang johor pun dah tak cakap loghat johor dah ni jam...

Along Tapa said...

Kaa Dabri

ko nak sangat belajor perkataan baru...hehehe...

Anati Soki

aku nak cakap loghat perlis??hilang hakal ke...kang tersalah kang...aku kan orang johor...hehe...

Along Tapa said...

Abang Jonni

lorh...bahasa daerah kot....haha...

iwan_dextrous said...

jawa x ad ker????????????

Along Tapa said...

iwan dextrous

ada...kola jawa....ahahhaha

wanie m'nJ said...

loghat johor pun ada??

oo, ingtkan johor ni sebijik mcm selangor. hoho xD

h A n Y S said...

laaaaaaaaah~ gemok gedempol tu dialek johor kaaaa~ dr kecik smpai skang aku guna.. mati2 aku hingat dialek londonnnn.. eh?! means kecik2 aku dah pandai speaking london lah ni?! perghhh!

haha XD
;p

Along Tapa said...

Wanie m'nj

ramai orang taktau johor ada loghat..kengkadang orang johor pun tak perasan...macam akula beberapa tahun dulu...last2 orang tanya aku..."apa ko cakap long??"...hahah


hAnYS

eh??ko jangan la pecah rahsia loghat johor tu dari london...orang lain taktau ni dowh...

YOUsoF said...

Banyak jugak yang kau tak pernah dengar ni Long...




PErgh memang kurang ajor abes lagu ko masa kecik² tu Long..

KAng budak tu jumpa ko karang dia ejeknye pulak ko.

Kurus kedengkeng, lenyek buat lempeng, boleh jugak digoreng... ;D

Along Tapa said...

YOUsoF

haha...tapi selalunya bebudak yang tembam2 ni tak sempat nak buat lirik nak balas balik...sebab kena ejek bertubi-tubi...last2 dia nangis jek la...

budak tu skang dah tough dowh...hensem lak tu lagi...tu berkat kitorang ejek gak tu...hehe...

faizura rahman said...

"gemok gedempol, tendang masuk gol, boleh buat dodol" huaaaa..kejamnye ko nihh~!

Along Tapa said...

faizura rahman

hihi..aje pasni fyez pegi hapal lagu ni lak kang...

ainzoo said...

ahaha..aku ingat, aku & adik bradik aku je yang ngejek cmtu..
kitorang nye version:

`Gemok gedempol, tendang masuk gol, gol gol `

pastu, mangsa kitorang of coz le budak gemok yang kememe...puas gile ati kitorang kolo budak tu nages...lalalalla ... dasat sehh.. kekecit dah kuor tanduk ehehehe.

satu lagi, kolo bebudak johor ni, dh jd cam biasa kolo ejek mngejek nama mak @ bapak @ atuk...bg aku, xde rasa kongajo kot? tu la cara bermesra2. Org Johor especially Muor, mmg gaye cakap acam kaso.tapi, ati ade baik...

ehehe kolo org luo dengo, rasenya, ade yang kna trajang gaknye ek?

Along Tapa said...

ainzoo

tau takpe...aku tak main ejek2 ni ain...aku panggil terus jek...cam ada member aku ni...nama bapak dia yassin...so aku panggil dia yassin...bapak aku lak panggil bapak dia Hud sebab atok dia nama Hud...aku pun tak paham apsal jadik cenggitu...hihihi...