Sunday, June 26, 2011

Kalo korang jadik cemni, apa korang rasa??

Alkisah

Aku ingat dalam period bercuti dari belajor ni, aku pun nak la mencutikan diri dari blogging....sajek nak amik feel duk rumah, petik gitar, try test buat lagu...tapi last-last aku tak dapat tahan semangat nak berblog bila aku terdengor luahan hati sorang pakcik ni...aku panggil pakcik ni sebagai Meon(lagi....)...Meon ni duduk kat area yang agak solok la ek...sekali dia dapat la jemputan pergi kije kawen kat KL nun...kemain excited dia lagi...kena pulak jemputan kije kawen kat hotel taraf lima bintang lagik..pergh...memang dan-dan masa tu la Meon ni pergi kedai baju...beli kot kilat-kilat ala-ala Dato M. Daud Kilau, seluor belang-belang striking, bow tie kaler merah menyala...siap ada beli cermin mata lagi...memang lagak Meon dah macam penyanyi pop yeh yeh dah...bergaya habis...maka jejak le kaki si Meon ni kat hotel tu...maka bermulalah ketakpuasan hati Meon ni....

  1. jejak-jejak kaki, punyala bangga Meon ni...ada pulak dua awek cun tersenyum bukak kan pintu dan cakap selamat datang...pastu ada orang hulur lak air bagi minum macam kat parti cocktail...memang terasa macam orang kaya betul la Meon ni...tapi Meon mula terperasan....kat mana dia nak duduk minum ni??satu kerusi pun takde..yang ada meja bubuh kerepek-kerepek buat ngonyel-ngonyel jek....tapi kerusinya takdek...disebabkan Meon ni penuh sifat kemelayuan, dia pun angkat kerepek dari meja tu, duduk bersila kat atas lantai hall tu...lepas tu makan dan minumla dengan senang hati...ada gak yang join....ada yang pandang sinis...tapi pedulik apa Meon...nilai kemelayuan kena tinggi walaupun berbaju omptuih....
  2. lepas tu, Meon pun ambik la nombol meja...kena pulak pusing jauh nak masuk dewan...tak kisahla tu...kena ikut majlis orang...nak jejak kaki, dia disambut dengan bunyik muzik yang indah dari kugiran yang ada kat depan...tapi Meon tak lupa...dia tak lupa...sebelum melangkah masuk, Meon tarik nafas panjang-panjang, lepas tu bagi salam kuat-kuat "ASSALAMUALAIKUM TUAN RUMAH..."..bergema suara Meon kat dewan tu....sampai terdiam kejap kugiran tu...nak taknak, penyanyi kugiran tu jawab le guna Mikrofon "Waalaikumsalam...sila lah tetamu duduk kat meja yang disediakan yek"...
  3. duduk-duduk, Meon naik pelik....apa kenama peliknya meja ni dia susun...sikit punya banyak sudu garfu...nasib baik Meon ni rajin tengok cerita omptuih kat tv..so dia taula yang napkin tu bubuh kat mana, sudu garfu tu start dari yang paling luor membawak ke dalam...apa korang ingat Meon ni solok, dia tak tau menda?hehe....bangga jugak Meon masa tu..tak sesia nengok cerita omptuih bebanyak...
  4. maka majlis pun start....ada persembahan, ada nyanyi-nyanyi, ada joget-joget, ada lampu-lampu, ada tunjuk video....yang Meon ni lak dah le tak makan dari semalam..nak save perut katanya...bajet nak melantak kaw-kaw kat hotel...tapi dome nasik tu tak bukak-bukak la pulak....dia dah tak pedulik dah persembahan tu semua...perut dah lapor nowh ni....air masak kat meja dia dah lima nam kali refill dah...kek souvenir pun dia dah taram habis...tapi perut dia tetap meragam nak nasik...tak guna betul...masa tula acor buah pun dia nampak macam kacang pistachio....
  5. dah lepas 2jam lepas pengantin sampai, dah macam-macam persembahan, maka pengacara majlis pun cakap la...semua jemputan dijemput makan...Meon dah tak sabor-sabor dah ni...terasa macam nak bukak jek dome tu lepas tu lempor kat muka pengantin...banyak lak cekadak nak tunggu-tunggu...perut dah kebulur nak mampos ni...bebudak hotel pulak boleh nak berprotokol buat satu-satu...leceh betul...tapi disebabkan Meon terfikir yang dia orang melayu...orang melayu sabornya tinggi...jadik, dia sabor jek....nasib dah dapat appetizer...tengok kat menu, soto ayam..jadik...buat tahan lapor...lepas tu dapat nasik, punyala suka hati dia...dah tak ingat apa dah...ingat nak makan jek...
  6. habis makan nasik, sampai la masa makan dessert...dia tengok kat menu yang ada letak kat meja tu..."l'igname à la cassonade"...pergghh...kemain menarik lagi nama dia...terasa tekak nak makan makanan dessert orang barat ni...semangat dah berkobor-kobor dah...sekali mai dah mangkuknya....dia tengok kuahnya cantik kaler perang-perang macam cendol...dia cedok-cedok, ada pulak benda bentuk kiub-kiub...macam keladi...tak kisah la tu...dia try makan, macam pengat keladi jek rasa....tapi nama dia l'igname à la cassonade....dia tak caya...dia try lagi...betul...sejibik cam pengat keladi....cesss...nama kemain lagi powernya...sekali pengat keladi...apala salahnya bubuh nama pengat keladi tu...marah sungguh Meon sebab dah dibuat pengat keladi tu jadik macam makanan omptuih lak...tapi dalam marah-marah tu, habis gak dia telan...nak buat cemana...dah lapor tadi kan??
  7. majlis pun habis la...punyala bersemangat Meon nak balik...terasa jugak jakun makan kat hotel walaupun hati dia rasa tak puas sebab dah macam-macam dia tukor...tapi sempat jugak sekilas mata Meon terperasan bapak pengantin berdiri kat tepi pintu keluor....duk salam semua yang datang...dan cepat mata dia tangkap....eh??ada salam keruk jugak ke??ingatkan dah buat kat hotel, budaya melayu dah takde dah...rupanya budaya yang ni tak pulak ditukornya...ingat kan adala tukor konsep buat bapak pengantin lak yang dikeruk tetamu...selalu tetamu bagi duit, ni bapak pengantin lak yang bagi duit kan...tapi disebabkan Meon ni memang tebal sifat melayunya, dia bagi jugak duit salam keruk walaupun tak bersampul....
  8. sebelum Meon melangkah keluor dan disapa oleh awek-awek cun yang menjaga pintu tadi, adala sekumpulan anak-anak...mungkin adik beradik pengantin tu bagi sepunjut dua souvenir untuk Meon....berbaloi jugak...bunga telur pun ada...eh???ni bukan bunga telur...ni teddy bear yang kena sula....lepas tu ada dua bijik buah kurma lak....apala tak senonoh..otak Meon dah mula berfikir benda-benda yang tak senonoh..tak guna betul Meon...sebelum jadik benda bukan-bukan, Meon dah tak pedulik awek-awek hotel tu...takut tersimpang taknak balik pulak...jadik, dia terus jek menonong pergi parking, balik kampung....

maka, tula ketakpuasan hati Meon masa dia pergi kije kawen kat hotel....dan dia cakap kat aku....aku rasa, dah tu jek la kot aku nak pegi kije kawen kat hotel..lepas ni, aku lagi rela duduk merewang kat rumah orang, duduk berkawah, takde grand-grand sangat....kesian tetamu...kalo buat kat kampung, sape nak makan, makan...sape nak tengok pengantin, stay...sape nak bagi duit salam keruk, lalu la pintu depan...kalo taknak bagi, lalula pintu belakang...jangankan kata bagi souvenir kuih-kuih, dengan bekal nasik sekali kita bagi...baru la orang yang datang tu rasa berbaloi...aku??no komen....tak pikir lagi nak kawen...jadik tak tau nak buat majlis cemana...haha...

p/s:  tapi kalo orang paksa aku buat majlis kat hotel, aku nak buat tetamu duk makan nasik ambeng la..baru la merapatkan silaturrahim namanya...haha...bengong betul kepala hotak aku....

20 comments:

fiezah91 said...

hahaha.. lawak pun ada cter ko nih.kehkehkeh.. tapi kan kan kan. elok gak idea ko tu kan..buat nasik ambeng pastu mkn ramai2.. hahaha

ainz said...

Haha..so,kalo nk buat kenduri,biarlah sederhana..jgn smpai mnyusahkan tetamu., ;)

ecah mashuri said...

nasi ambeng?ade ke yg nak mkn.org skrg sume grand2

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

tergelak aku baca perkataan ngonyel2 tu.. dah lama tak dengar hehehe..

Along Tapa said...

fiezah91

tau takpe..jimat bajet pun jimat...buh semua dalam dulang, pastu lantak reramai..haha..

Along Tapa said...

ainz

yeppp...betul sekali kata-katamu....so, ko bila lagik?haha....

Along Tapa said...

ecah mashuri

haha...kalo dah terdesak, nak taknak kena makan kan??haha...diktator terpimpin betul aku ni...

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

hah??aku dengan Iwan hari-hari pakai ayat tu..haha...

De Mois said...

Haha..along2. eyh, kat hotel kau buat nasi ambeng. pastu jemput vvip yang pangkat dato sri, tan sri. takpun tun. try la..kita tengok gaya diorang sikit

Menarik di SuaraSendiri
Entry khas buat Jozan

ainzoo said...

Kna ingat, apa tujuan wat Walimatul Urus tu. Ada yang wat alasan `ala , sekali seumur idup..apa salahnyee..`.Iyela tu... buatnya jodoh panjang & bercabang2, ble 4 kali naik pelamin ape (tengok Abang Jem ...ehehe).

Bab keje kawen wat kat hotel, aku sendrik rase kurang selese. Terlalu formal & kita tak dapat nk beramah mesra ngan pengantin. Aku pun ada experience yg sama mcm pakcik Meon tu. Kolo pakcik Meon dapat tedi berAK yang kna sula, aku dpt tedi berAk yang kna sumbat dlm kantung kain jernih yang kecik smpai terpele`ot tinge2 nya.

Aku masih sukekan budaya rewang yang macam Sepah Maharaja Lawak wat tu...

p/s: mggu depan balik Muo, maka penuh la perot aku ngan rojak petis kat Tanjung & cendol jalan Sisi & apam bulat inti kacang. Yahooooooooooooooooooo :)

mata lebam said...

hahaha..lawak entry ni..saya penat dok gelak kat sini.
btw,sapa nak header blog free??
mai datang sini :)
matalebam.blogspot.com

Along Tapa said...

De Mois

haha...mau cramp kaki dowh duduk bersila pakai kasut kulit kilat2...

Along Tapa said...

Ainzoo

ko buat aku dapat idea lain la...apa kata kita bagi sejadah kat tetamu..bukan ke besor manfaatnya??hahaha...

p/s: ko balik muor?apa lagi??meh belanja aku...alang2 aku kat muor lagi ni...

Along Tapa said...

mata lebam

op..op...kontrol2...kang tertanggal gigi pelesu tu kang..

header free??bukan aku taknak...tapi header aku pun free gak...hehe..

h A n Y S said...

dah kalau kenduri kat hotel, oghang kaya la tu..kalau dah oghang kaya..protokalnya pon tobhal la tu..tu yg leceh oghang kaya niiiiii.. heh~

Along Tapa said...

hAnYS

yeke??tapi kalo tak silap aku, orang kaya la yang paling takde protokol...main hulur duit jek...kita yang miskaya jek kalo terjebak sekali jadik mangsa kena ikut protokol..tak gitu??

ainzoo said...

ble je nk suh aku banje. No hal. Jumpe kat Tanjung petang Sabtu ni (2 Jul), aku banje ko makan rojak petis :) (aku pun ade plan nk jumpe Muor 76 aritu).

Tempat lain takde woooo petis cenggini. & kolo ade pun, xde ar kaw2 cam kat tanjung tu)... Rojak petis tanjung, sedapnye hingga menjilat bibir... agagagagagaga :)

Along Tapa said...

ainzoo

aiseh..sabtu aku dah nak balik melaka dah..haha...

iwan_dextrous said...

asal x bg skrip nie kt sepah?

Along Tapa said...

iwan dextrous

kalo aku bagi skrip tu, diorang nak share 350k tu dengan aku ke??