Thursday, May 16, 2013

Dalam filem dan hakikat sebenor

Alkisah

Bagi korang yang selalu nengok cerita tak kisah la filem ke, drama ke, korang mesti akan perasan scene-scene yang agak gedik-gedik "romantik" yang buat korang rasa cam best jek kalo benda tu terjadik betul-betul kan...tapi korang tau tak..benda cenggitu memang payah jadik betul-betul...sebab dalam hakikat sebenornya kalo korang buat cenggitu akan jadik benda lain...

  1. Satu babak, hero tengah rushing terlanggor pulak dengan heroin yang tengah sibuk kendong buku sambil jalan nunduk kebawah...tetiba dedua terlanggor dan buku-buku pun bertaburan...hero ni pun mintak mahaple...lepas tu dua-dua kutip buku sampai buku yang last, dua-dua terpegang tangan dan bermula aksi-aksi malu-malu kucing dengan lagu-lagu syahdu bermain kat belakang...
    Hakikatnya - hero tengah rushing terlanggor pulak dengan heroin yang tengah sibuk kendong buku sambil jalan nunduk kebawah...tetiba dedua terlanggor dan buku-buku pun bertaburan...hero tu pun terus pusing cakap sorry dan blah tanpa rasa bersalah...heroin pulak duk kutip buku-buku tu sambil maki..."cilaka punya jantan..dahla muka macam selipor...perangai macam beruk mak yeh"...
  2. Babak sang anak putus cinta dengan endutnya yang dah bertahun-tahun dia bercinta..duk la melalak kat dalam bilik sambil lempor-lempor barang...tak lama kendian, masukla sang mak dengan muka terkejut..."nak, nak ada masalah ke?kenapa ni?endut buat perangai lagi ke?(macam tau-tau jek mak dia ek)...saborla..kumbang bukan sekor..nanti akan datang jantan yang lagi baik"...
    Hakikatnya - Babak sang anak putus cinta dengan endutnya yang dah bertahun-tahun dia bercinta..duk la melalak kat dalam bilik sambil lempor-lempor barang...tak lama kendian, masukla sang mak dengan muka terkejut..."oooooiiii bertuah punya anak...dah la ngemas bilik sikit punya kelisa...dikembornya balik pulak...aku tangan kang...ni pekena lak ngarok cam orang sekerat akal ni?endut ko tinggalkan ko?memang padan la dengan muka ko tu"...
  3. Babak dalam bilik mesyuarat...Boss bertanya pada salah sorang pekerja dia..."Mamat, macam mana perkembangan projek 14 juta kita dengan Syarikat Hartamas tu?".."Semuanya ok boss...dalam progress..just masalah dengan kontraktor jek ada sedikit kelewatan..."...
    Hakikatnya - Boss bertanya pada salah sorang pekerja dia.."Mamat, macam mana dengan loan kita yang 14 juta tu?dah lepas tak??".."Belum lagi boss..dalam progress..just ada masalah dengan orang dalam kita jek..lobang dah pecah...kena cover line...jadik mungkin ada sikit kelewatan.."...
  4. Babak kat hospital...sorang bapak tengah nazak dan betul-betul dah nyawa-nyawa ikan...sang anak terus meluru kat bapaknya dan cakap..."bapak..bapak...apa dah jadik ni??pak mengucap pak..ngucap...".."Asyhadu...ala..ila..hailallah...waashyhadu...anna..muhammadarrr...rasulullahhhh"...(sempat pulak ngucap ayat penuh tu)...dan bapaknya pun meninggal dengan iringan air mata anak...
    Hakikatnya - .sorang bapak tengah nazak dan betul-betul dah nyawa-nyawa ikan...sang anak terus meluru kat bapaknya dan cakap..."bapak..bapak..pekena ni??pak mengucap pak..ngucap...".."teng...korak ko...pegi panggil doktor...ngok..."...dan bapaknya pun meninggal dengan iringan air mata anak sebab terlupa nak panggil doktor...
  5. Babak rakan karib laki dengan pompuan yang dah lama berkawan..tetiba diorang bergaduh besor...dan tetiba hujan pun turun....kendian sang jantan pun cakap..."awak tau tak....sebenornya saya dah lama sukakan awak...cuma awak jek yang tak sador..."...dan pompuan tu pun jawab..."saya pun dah lama sukakan awak sebenornya..tapi awak selalu buat tak tau perasaan saya..."...besoknya dorang pun berendut dan bahagia selamanya...
    Hakikatnya - rakan karib laki dengan pompuan yang dah lama berkawan..tetiba diorang bergaduh besor...dan tetiba hujan pun turun....kendian sang jantan pun cakap..."awak tau tak....sebenornya saya dah lama sukakan awak...cuma awak jek yang tak sador..."...dan pompuan tu pun jawab..."eeeee.....gelinyaaaaa...orang tak suka kat dia nak suka-suka kat kita pulak...toksah mimpila muka cam ko aku nak...dahla tak encem.."...si jantan pun jawab balik.."ah..aku test market jek...nak sangat lak aku kat ko...baik aku ngorat Bedah sebelah rumah tu dari ko...blah la..."...besoknya diorang jadik musuh pulak selamanya....

cukupla banyak tu ngarut...tapi kalo nak diikutkan banyak lagi scene yang tak setara dengan hakikat sebenor..tak caya korang nengokla cerita...pastu korang perhatikan kat keliling korang lak...apa kata korang?ada nak tambah?ke ada yang tak puas hati?apa lagi...goreng sampai habis....

p/s: bukan blogger jek ada masalah nak buat pembaharuan dalam penulisan...orang tulis skrip pun sama beb...tak caya korang nengok la filem dulu dengan ni jam...sama jek...pelakon jek yang lain...

5 comments:

Syuhada Jubidin said...

jadi, moral of the story? hahaha

Along Tapa said...

Syuhada Jubidin

toksah nak berdrama sangat..tu la moralnya...hehe...

zulaikha said...

Whoaaa.. Update jugak akhirnya. Penat den tunggu blog ni nak update. Teruskan menggoreng. Chayo!

h A n Y s said...

entri ni buat aku tersenyum. kelakar. :D
singgah jap dari kesibukan donia, ecewahhh.
pekabo long? :D

Along Tapa said...

zulaikhamemang cuba nak update regularly tapi la ni sibuk dengan hal-hal keduniaan weih..

h A n Y s mekasih..cenggini lah..just kesibukan melampau membataskan penulisan..cewah..