Tuesday, November 20, 2012

lagu-lagu ni tak pernah bertukor ek...

Alkisah

buat korang yang duk memekak kat aku  apsal aku dah lama tak memekak kat blog ni, terutamanya cik Haziqah yang ntah apa mimpi tetiba duk mesej aku aritu, ni aku buat entri..puas??hehe...ok berbalik pada topik...aku taktau korang perasan ke tak tapi asal aku perhatikan sebahagian ocassion, sah memang takde lagu lain yang keluor nak-nak untuk sambutan perayaan untuk Ummat Islam nih...ni antara list-list sambutan perayaan dan lagu-lagu yang satu-satunya tak berganti-ganti dari la aku sekecik-kecik umat sampai la aku dah menjadik jantan bergaya...salahemat boleh sampai ke anak cucu besok lagu ni jugak yang dimainkan...


  • maal hijrah
    korang tak asal maal hijrah jek, mesti lagu panggilan haji yang duk diulang-ulang kat talibesen...aku malas nak upload lagu dia...tapi lirik dia cenggini...satu muharram detik permulaan....perasan tak ek?
  • tilawah quran
    ni pun satu jugak lagu yang tak pernah berubah dari dulu sampai la ni jam....asal ada pertandingan musabaqah al quran tak kisahla peringkat kebangsaan ke, peringkat antarabangsa ke, mesti lagu al quran akan keluor...antara bunyik lirik dia, al quran~...kitab suci qalam tuhan~...tak bertukor ek lagu dia?
  • musim haji
    masa musim haji pun sama jugak...kalo korang perasan la...tapi yang haji ni ada gakla aku tengok kepelbagaian lagunya...cam untuk salam baitullah kat tv1, diorang dah pakai lagu labaik nyanyian yassin...tapi untuk occasion lain, tetap jugak diorang guna lagu panggilan haji...lirik dia lebih kurang cenggini...panggilan haji...telah tiba lagi...tau lagu tu?tak berubah ek dari dulu?
tu jek yang aku dapat kesan sebab perayaan kita pun bukannya banyak...untuk perayaan lain, memang duk bersilih ganti la jugak lagunya...maulidur rasul bertukor-tukor lagu, ramadhan bertukor-tukor lagu, hari raya toksah cakapla..tapi yang peliknya, takde pulak lagu yang top untuk hari asyura dengan hari raya korban ek..sampai raya korban pun diorang duk bukak lagu raya puasa...tak boleh blah betul...

p/s: lagu-lagu yang kat atas ni, sampaikan adik aku yang baru nak hidup pun dah naik hafal...jadik memang tak mustahil le tu jek satu lagu untuk perayaan tu tak bertukor-tukor..takde ke komposer yang nak buat lagu untuk sambutan tu ek.....

6 comments:

Afiq Ryunosuke said...

takde idea....
kau la try buat lagu baru utk yang berkenaan....
:)

ainzoo said...

aku pun dah lama tak hapdet blog. bz sangat smpi hujung tahun ni.
ko pe cer?
x g tengok keta bhias, bot bhias, kapal bhias, munge api siung2 kat tanjung? ke, ko tengok jande bhias je? hahahaha
===
lagu2 tu mmg menten gitu... malar segar kononnya... hahahaa

Along Tapa said...

Afiq Ryunosuke

kalo aku buat pun sape nak nyanyi??ko nak suruh SNSD?hehe

Along Tapa said...

Ainzoo

macam gini la...nak online tu, jenjarang dapat..aku tak pegi pun sambutan tu...aku tak suka tempat ramai nowh orang..rimas...

======

malar segor kemendanya...lagu tu dah tepat nowh...tokleh nak pelbagaikan lagik...

Afiq Ryunosuke said...

mungkin....
:P

Along Tapa said...

Afiq Ryunosuke

haha..gile ko...