Saturday, August 20, 2011

Bila tiba hari raya....

Alkisah

Korang setuju tak kalo dengan situasi ni:
  • Bila tiba hari raya...kanak-kanak tersenyum ria...menanti syawal tiba..nak mengutip duit raya..jelajah rumah ke rumah bersama-sama...hajat nak kumpul duit berjuta...buat modal selepas raya...beli barang seketul dua...robot mainan ataupun kereta...
  • makbapak pun tersenyum juga...melihat anak riang tertawa...dapat duit raya cecah berjuta....mereka jugak tumpang gembira...bukan kegembiraan anak tu yang mereka suka...tapi "duit pulang modal" tu yang diorang cega...
  • makcik dan pakcik tersenyum simpul..bermuka manis menghulurkan sampul....dengan corak-corak yang cool...letakkan syarat jangan dibukak sampul...takut kantol..dalam tu syiling jek yang berketul-ketul...takut dapat kutukan berbakul...almaklumla anak buah la ni..macam toyol...
  • atok dan nenek jugak rasa seronok...anak-anak bermaafan dan berpeluk-peluk..semuanya balik duduk terperuk..tak kisah dibandor ataupun yang dekat ceruk...tapi dalam hati yang solok...ada sikit rasa tak syok...dah reramai ni bil mesti naik teruk...takde ke anak-anak yang nak menjolok??
  • jiran dan tetangga ramai yang datang...walaupun banyak yang tak diundang...tapi makanan tetap dihidang...tak kira yang datang tu malam atau siang...ikutkan memang nak disuruh pulang...dapat gak layan astro meladang...
  • dan bila hari raya menjelang...dari dulu sampai sekarang..semua kat kota ikut pulang...rai dikampung dengan yang tersayang...sampaikan kota menjadik lengang...tapi sekarang tak la sampai lapang...sebab bila raya datang...kota-kota menjadik daerah pendatang...melepak-lepak riang atau berbuat walang...bukan aku nak tunjuk garang...just cerita rasa tak senang....
p/s: macam kita tau lagi beberapa hari kita akan menyambut hari raya aidilfitri kan?walaupun penyimpan mohor besor raja-raja belum isytiharkan lagi, tapi orang-orang melayu ni semua macam ada kuasa meramal masa depan sebab dah tau dulu dah tarikh mula raya bila...mungkin orang melayu ni terlampau bijak kot sampai dah boleh agak dah anak bulan tu akan keluor bila tiap-tiap tahun...

Wednesday, August 17, 2011

Iklan Petronas tahun 2000 dan 2001

Alkisah

disebabkan hari ni aku malas nak menulis, jadik aku share kat korang dua Iklan Petronas yang ada kat dalam simpanan aku sepanjang aku keluor dari UTP dulu...bagi korang yang tak pernah tengok tu, tengok la ek...bagi yang dah pernah tengok, korang ingat lagi tak iklan ni?

video
video

Monday, August 15, 2011

Perkara yang menarik dilakukan dengan CMD

Alkisah

ramai yang menggunakan windows kat Malaysia dan ramai yang tak suka dengan function CMD.exe walaupun kalo diikutkan banyak benda yang seronok dibuat kat CMD ni...even aku sendiri semenjak kenal dengan bahasa DOS masa tahun 2005, aku continue try and error guna CMD ni...so hari ni aku nak share kat korang beberapa benda yang best kita boleh buat dengan CMD ni...first, kita kena tau dulu cemana nak bukak CMD ni...bagi pengguna XP macam aku, korang pergi kat start <run<cmd dan tekan enter...bagi pengguna se7en lak, cemana ek...start<cmd pastu enter kot kalo tak silap aku...dah ready dengan windows CMD memasing?meh kita try...


  1. menonton Star Wars dalam CMD

    korang typekan
    telnet towel.blinkenlights.nl
    kat dalam command prompt korang pastu tekan button enter...voila! let's watch Star Wars in CMD~
  2. menukor kaler CMD korang
    sebenornya ni ialah coding biasa jek..tapi seronok gak kalo kita boleh tukor-tukor kaler tulisan tu...nak-nak bila melayan movie Star Wars kat atas tu..hehehe...no coding dia
    color <color background > <color tulisan>
    takde space ek kat situ...so sini aku listkan kaler-kaler yang aku dah try

    0 = Black 8 = Gray
    1 = Blue 9 = Light Blue
    2 = Green A = Light Green
    3 = Aqua B = Light Aqua
    4 = Red C = Light Red
    5 = PurpleD = Light Purple
    6 = YellowE = Light Yellow
    7 = WhiteF = Bright White
  3. masuk ke website yang diblock administrator
    kita semua mesti rasa fuck up kan kalo kita dapat internet yang best gila macam kat lab atau kat office tapi kebanyakan website kena block macam youtube atau apa-apa..then, aku boleh bantu sikit la untuk bendalah ni...kebanyakan admin hanya akan block website address tapi ramai yang tak block ip...so, kita boleh gunakan benda ni kat cmd..
    ping <website>
    pastu korang akan nampak ip untuk website tu...copy dan paste ip tu kat browser dan tekan jek enter...yess...korang dah bypass blocking tu...tapi aku tak sure bendalah ni boleh bypass SKMM punya block...sebab aku sendiri pun pakai public DNS jek...hihi...
  4. chatting menggunakan cmd
    kebanyakan tempat kerja dan lab selalunya akan block aplikasi untuk chat macam YM atau skype kan?so ni ada satu cara untuk chatting menggunakan cmd...kekurangannya, korang takde buzz atau audible la ek..hmmm....dan aku tak confirm boleh digunakan via different router...sebab kalo aku try pun kat lab jek..dan kebanyakan lab berkongsi satu LAN...apa-apa pun korang kena buat cenggini...bukak notepad dan type perkataan kat bawah ni...
    @echo off :A Cls echo MESSENGER set /p n=User: set /p m=Message: net send %n% %m% Pause Goto A
    pastu savekan file tu dalam format .bat..then, bukak cmd dan drag jek file.bat tu kat dalam cmd tu dan tekan enter...so korang akan dapat view cemni...

    kat area user tu, masukkan ip address member korang yang korang nak connect, tekan enter dan akan keluor message, korang taipkan apa yang korang nak send kat diorang...simple kan?
  5. buat matrix style kat cmd
    ni kalo korang saje nak berlagak macam korang tengah hack mana-mana website..bagi pembuat filem, korang boleh try guna bendalah ni kat mana-mana movie ek..barula nampak power sikit computer...first, bukak notepad, paste ayat kat bawah ni
    @echo off color 2 :start echo %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% goto start

    pastu korang save kan file tu guna nama apa-apa dalam format .bat...kalo aku, letak nama matrix.bat la kan sebab nak buat efek matrix...pastu korang double click file tu, voila! matrix effect in PC~
aku rasa cukupla aku share benda-benda yang menarik nak guna cmd...kalo aku rajin, aku ajor la korang cemana nak hack ataupun nak buat prank guna cmd ni...tapi tu kalo aku rajin la ek...hehe...

p/s: makin power orang buat windows, aku lak makin sibuk nak main cmd...baik takyah guna XP atau se7en...pakai windows 3.0 jek la...haha....

Friday, August 12, 2011

Iklan mekdi yang fuuuu....

Alkisah

memula aku nak kredit kat Encik Bib a.k.a roommate aku yang buat aku mindfuck tengok video ni..so sape-sape yang boleh tengok video ni sampai habis dengan suara terbukak, korang memang berjiwa kental la.....haha....




korang jangan riso...video ni boleh tengok waktu tengah puasa pun...sebab takde tunjuk makanan pun~~~

p/s: du du du du du du duuuuuu~~~

Wednesday, August 10, 2011

Permainan yang aku rindu nak main masa bulan puasa....

Alkisah

korang masa bulan puasa ada tak game yang korang selalu duk buat kalo melepak bersama dengan member-member??tak kisahla masa dah besor ke, masa kecik ke....aku ada beberapa permainan yang aku rindu nak buat dengan member-member aku...korang nak cuba permainan-permainan ni??meh kita tengok...

  1. permainan faveret aku sepanjang zaman...permainan "cuba bayangkan kalo..."...game ni memang game yang sangat best sebab kita dapat menguji tahap imaginasi kita masing-masing....cam contoh "cuba korang bayangkan kalo kita keta kat dunia ni semua tak pakai minyak"....best kan??tapi selalunya game ni akan terberhenti bila turn aku bagi topik...sebab asal aku cakap jek, terus semua marah-marah aku....nak tau apa yang selalu aku cakap??"cuba korang bayangkan, satu gelas...tak kira apa saiz...dalam dia kita letak ais, bubuh air sirap...nampak titis-titis air terkondensasi kat luor gelas tu..lepas tu korang bayangkan korang hirup air tu perlahan-lahan...."...
  2. ni pun game faveret aku masa aku kecik-kecik...kitorang bermain game mempertahankan diri....sape yang lagi terer mempertahankan puasa masing-masing...nak tau apa kitorang buat??kitorang takdela pergi lepak kat area kedai makan tengok orang makan...tu sengaja nak bagi orang dosa...tapi kitorang berusaha untuk mengorek lubang hidung member...sape yang tak dapat mempertahankan lubang hidung memasing, habisla puasa....hahaha....
  3. ni lak tak dikira game...tapi kira pertandingan bila dah hujung-hujung puasa...biasanya masa tu orang tengah sibuk dengan persiapan raya...so kitorang akan duduk sedara mara beramai-ramai dan lumba sape yang dapat anyam ketupat dengan cepat dan banyak...memang seronok gila..disambil mengasah skill yang sedia ada kan??
  4. ni pun antara game yang seronok kitorang buat dulu...nak tau apa??game panjut sape yang paling best...biasanya aktiviti berjalan masa malam tujuh likur....masa tula kitorang keluorkan idea paling kreatif dan gila nak buat panjut yang best...ada yang ukir batang buluh la, ada yang buat sumbu panjut tu bercabang dua la....tak kira la...walaupun pemenang tak dapat apa-apa, tapi terasa kepuasan bila tengok panjut tu menyala jek pun dah cukup dah....
  5. main meriam buluh..ermmm...takyah elaborate...kerajaan dah haramkan dah...hehehe...
  6. yang ni lak game masa dah masuk alam remaja..nak tau??aku pakat-pakat dengan dua tiga orang member, duk melepak kat wetex(ni shopping complex yang memang popular dulu-dulu kat muor..bagi korang yang tak duduk muor la dan taktaula ek)...pastu tengok awek-awek yang lalu...pastu kitorang teka awek ni pakai tudung masa bulan puasa jek ke ataupun memang dia pakai tudung...memasing siap keluorkan pendapat sendiri lagi kenapa diorang bagi alasan cenggitu...tak kirala dari cara pemakaian ke apa ke...
  7. ni lak aktiviti kat bazar ramadhan...baru-baru ni pun aku buat gak...pergi kat stall, pastu mintak kuih atau air dengan menggunakan bahasa lama...pastu tengok reaksi orang...nak dijadikan cerita, aritu aku buat kat bazar peringgit....cakap dengan akak yang jual tu nak beli epok-epok 2ringgit...akak tu boleh buat muka blank...siap cakap ingat aku ni pelat ke hape...hahaha....pengalaman berharga betul...
  8. ni pun salah satu permainan kegemaran aku kalo berbuka kat muor...disebabkan bulan puasa biasanya kita terjumpa makanan yang jarang orang jual selalu, so tak mustahil la kita jumpa makanan yang kengkadang kita tak tau nama dia...so masa tula kitorang bermain permainan mari meneka nama makanan....masa tu la nak jumpa orang salah teka nama pais ikan, tak pun lengkong milo ke, kengkadang kuih kole kacang pun orang pelik...
aku rasa cukupla kot...kang kalo bebanyak permainan aku bagi kang, korang pun jadik cam aku lak terindu-rindu nak main game-game ni....huhu...so korang ada tak game yang korang suka atau teringat pernah main sepanjang bulan puasa ni?meh kongsi ek...

p/s: pastu orang duk tanya aku...apa benda lengkong tu??lengkong tu agar-agar la...kalo kat johor, korang cakap agar-agar, tu yang mentah lagi...yang dah masuk jadik macam jeli tu, lengkong namanya....

Monday, August 8, 2011

Bahasa kiasan melayu dan maksudnya...

Alkisah

kita tau yang orang melayu ni memang tinggi budi bahasanya...tapi tau tak sebenornya kita ni dididik untuk menjadik sarkastik dan tak menggamborkan niat hati kita secara terbuka macam omptuih?meh hari ni kita cuba bongkor apa yang orang kita kata dan apa maksud disebaliknya....

  1. bila kita pergi ke rumah orang, dan dah duduk lama, lepas tu bila kita nak balik, tuan rumah kata "eh?kejap nowh datang?tinggal la lama sikit..."....nak tau apa disebaliknya?"reti balik rupanya...ingat nak tinggal tetap bermastautin kat sini...bla...bla..."..

  2. bila kita datang kat rumah orang secara tetiba, pastu tuan rumah tu kata "laa...kenapa datang tak bagitau...aku tak sedia apa-apa pun ni ha..."...agak-agak apa yang bermain dalam hati tuan rumah tu??ini dia..."dan-dan lak time ni ko muncul...potong stim betul aku nak bermanja-manja dengan anak bini"....

  3. bila kita datang rumah sesorang tu, lepas tu dia hidangkan kita air dengan biskut kering jek...pastu dia kata "mahap la ek...layanan bujang jek...kalo ko bagitau awal-awal nak datang tadi, ada la benda sikit nak dimasak..."..nak tau apa yang diorang ada cakap dalam hati?"apa ko ingat kalo ko datang bagitau aku nak bagi ko makan sedap-sedap?buat lari bajet aku jek...dahla rega barang dah naik"...


  4. kalo kita dijamu dengan makanan oleh tuan rumah, pastu kita makan ala kadar jek, tuan rumah mesti cakap "laaa....sikitnya makan...tambah la lagi...banyak lagi lauk ni..."..tapi sebenornya dia maksudkan ni..."janganla tambah...janganla tambah.."..

  5. kalo kita datang menyinggah jek tak masuk rumah...contohla macam setakat datang hantor barang jek ke....tuan rumah mesti kata "eh??singgah-singgah le dulu...minum-minum barang secawan kopi dua..."...tapi sebenornya diorang maksudkan "apa lagi...blah le...blah le..."...

  6. bila kita datang rumah orang, pastu kena pulak anak tak reti duk diam...sibuk berlari ke sana sini....tuan rumah mesti kata "bagus ek anak ko...pemelor...panjang akal besok budak ni..."..tapi sebenornya diorang maksudkan ni "kawal-kawal le anak ko tu...rimas dah aku tengok..kalo anak aku, dah aku seret dah dia atas jalan..tak reti kawal diri..."...

  7. yang ni pulak jadik kalo tetiba anak kita duk tumpahkan air ke, makan menjijis ke, termuntah, terkencing kat karpet diorang...tuan rumah mesti kata "takpe..takpe...budak-budak...biasala tu...lap-lap ni setel la..."....tapi sebenornya diorang maksudkan ni..."weeiii...tu karpet import dari Iran tu...hutang pun tak abis bayor lagi....nak aje aku mintak bayor la..."...

  8. dan ayat yang biasa kita dengor kalo bertandang rumah orang, ialah "mehla masuk...buatla macam rumah sendiri ek..."...tapi sebenornya diorang maksudkan ni..."jangan nak berlagak lebih-lebih macam tuan rumah lak...bila-bila masa jek aku humban ko keluor kang...."...


so pada korang betul tak apa yang aku listkan pasal suara hati kebanyakan orang-orang melayu kita ni...korang bersetuju tak kalo aku cakap yang orang kita ni memang diajor untuk jadik berjiwa sensitif dan peka dengan keadaan orang lain walaupun mulut diorang kata tak kisah??

p/s: cemana lak kalo orang cakap terima kasih, nanti datang la lagi ek...macam tak faham lak...dia cakap jangan datang lagi dah la....haha...

Saturday, August 6, 2011

Entri terganggu...

Alkisah

Dah baca entri kat HHD? kalo tak, takpe...arini dua-dua blog aku tulis luahan hati...bersepah dah format blog-blog aku...tak kisah la tu...hari ni aku nak cerita secara umum pasal terasa terganggu...benda ni pada orang lain, bukannya big deal...tapi kengkadang menimbulkan rasa tak senang hati gak la kat orang lain...bukan apa...tak tau nak kata sebab apa...aku share jek la..ikutla korang nak komen apa pun....

  • terganggu tak bila, pada suatu hari, di pagi yang indah, kita sedang lena diulit mimpi....dan tetiba kita dikejutkan oleh suara yang asing dari suara memekak yang kita dengor tiap-tiap hari...bukak-bukak mata jek, kita tengok orang yang bukan tinggal serumah dengan kita duduk bermastautin dan memekak macam rumah ni dia pulak yang bayor sewa...sampai terpaksa tangguhkan semua urusan yang nak diselesaikan hari tu...macam kije membasuh baju, mengemas rumah ataupun membayor sewa kat Tuan Rumah??
  • rasa terganggu tak bila kita tengok harta benda yang bukan hak milik kita atau sesapa penghuni rumah kita bersepah-sepah kat ruang tamu rumah??sampaikan kita pun taktau nak buat apa dengan bendalah-bendalah tu??nak dikemas, taktau nak letak mana...nak di buang, barang orang....
  • adakah rasa terganggu bila kawasan privacy kita atau lebih dikenali sebagai kawasan bilik untuk kita melepak-lepak asyik dijenguk oleh bukan penghuni rumah kita...dan bila kita tanya kenapa, dia kata takde pape??saje jek nak jenguk?
  • mungkinkah rasa terganggu tu makin melampau-lampau bila dah tiba waktu berbuka dan kita rasa tak selesa nak berbuka kat rumah....disebabkan orang yang berkunjung tu tak balik-balik pulak...nak masak lebih, kang lari bajet...jadik terpaksa semua berbuka kat luor rumah?
  • mungkinkah rasa terganggu tu akan lebih menjadik-jadik bila kita ingatkan orang yang berkunjung tu dah balik rumah dia, tapi tengok-tengok tengah malam tu dia terjongol lagi kat rumah kita??sambil dengan membuat lagak macam rumah sendiri??
  • dan ada kah rasa terganggu tu boleh diterima bila orang yang berkunjung tu tak balik-balik padahal dah pukul 4 pagi ni...dah dekat waktu sahur dah ni....
  • dan apa lak rasanya bila dah masuk waktu sahur, orang tu masih terdongok lagi kat sini??sedangkan nasik dah dimasak dengan ngam-ngam penghuni rumah ni jek??nak dibior tak sampai hati, nak dilawa takut tersedap pulak...
  • dan adakah rasa terganggu tu akan jadik lebih kacau bilau bila kejadian tu berulang lagi pada keesokan harinya macam rumah kita dah jadik hak dia pulak...padahal orang yang bertandang tu datang tak diundang dan disenangi hampir semua orang kat rumah....
puas hati aku dah luah...gasak la apa nak jadik pun...nak kata tak sabor, rasa dah puas sabor dah dari dulu lagi...

p/s: sebab tu la orang tua-tua kata...buat apa-apa, jangan terlampau over rated...nanti orang tengok jadik menyampah..rasa dah banyak kali kot aku berkias kat sini...

Friday, August 5, 2011

Aku tak faham..kenapa kalo puasa jek mesti....

Alkisah

ada beberapa perkara yang aku rasa sangat typical sepanjang bulan puasa ni...kenapa kita kena jadik cenggini bila masuk bulan Ramadhan ni...adakah ianya budaya, mentaliti ataupun kita jek saje letak hukum sendiri??nak tau apa dia perkara typical yang aku tak faham bila bulan puasa ni???jom tengok satu-satu....

  1. Asal masuk bulan puasa jek, aktiviti utama yang aku tengok orang buat ialah bangun sahur, melepek, tido, pergi bazar, melepek, tido, berbuka, makan malam, terawih(bagi yang pegi), melepek, tido, bangun sahur(bergerak secara looping dari mula)...kenapa ek....kenapa ek....
  2. Kenapa ek asal masuk bulan puasa jek aku tengok orang mesti buat muka letih dan tak larat...cakap pun perlahan jek...bergerak pun macam pengantin bersanding jek....nak angkat beg plastik pun macam angkat satu tan barang dapur...kenapa ek....kenapa ek...
  3. kalo bercakap, mesti nak main censored-censored...nak-nak kalo nak sebut perkataan macam babi, anjing, konek, puki, dan seangkatan dengannya...tak kurang pahala puasa kalo sebut benda tu...kalo kita maki orang dengan perkataan tu mungkinla...ni sampai nak tegur member "wei konek ko terkeluor....zipla seluor ko tu..." pun terpaksa nak cover-cover cakap "wei...burung menjenguk kepala ke luor sangkor...kenapa tak dijalankan keretapi tu sampai ke stesennya..."...aku tak faham betul..kenapa ek...kenapa ek..
  4. kalo berpakaian, secara tetiba ramai yang berlebai, bersongkok...yang pompuan tetiba bertudung, berbaju kurung....kenapa tak dibuat cenggitu gak masa ari tak puasa...atau mungkin diorang rasa tak selamat sebab masa bulan puasa ni nafsu yang berleluasa....sebab takde setan yang bertindak membisik kat telinga manusia supaya tak dengor kata nafsu??terasa pelik aku...kenapa ek...kenapa ek...
  5. masa hari siang, aku tak nampak pun kapel-kapel duk berendek kat shopping complex, berpegang tangan, berpeluk-pelukan, bercomolot-comolot....tapi bila masuk jek azan maghrib, bertempiaran la mereka-mereka ni memulakan aktiviti diorang ni...tetiba aku jadik pelik...cerita mengawal nafsu pada bulan puasa ni just available waktu siang jek ke??malam dah takyah??aku tak faham..kenapa ek...kenapa ek...
  6. asal bulan puasa jek kita mesti dengor orang luahkan perasaan pasal kaum-kaum yang bukan Islam ni duk makan kat depan kita..tak kisahla kat Bazar Ramadhan ke, kat kedai makan ke, kat ofis ke...bukan ke kita tengah konon-kononnya berjihad mengawal nafsu??takkan baru dugaan kecik cenggitu kita dah ngaku kalah kot...sampai nak ngadu-ngadu semua...lembik betul tahap iman tu...ke ada sebab lain??tak terfikirla...kenapa ek...kenapa ek...
  7. asal masuk bulan puasa jek, hampir semua benda keliling aku jadik Islamik....TV pun cerita pasal Islamik..radio pun hampir semua jadik IKIM.FM...apa masa bulan puasa ni jek ke kita kena jadik orang Islam??ke ni semua percubaan untuk meletakkan semua benda jahat yang kita buat masa bulan bukan puasa ni salah setan??tak pun ciri-ciri islamik tu usaha kita nak menipu Tuhan?kenapa ek...kenapa ek...
  8. kenapa ek masa bulan puasa, harga makanan mesti naik....nak-nak kat bazar ramadhan....kalo hari biasa, kita makan nasik ayam kat kedai yang kuantiti dia gila babi punya banyak, baru RM3.50..tapi masa bulan puasa kat bazar, nasik seto'et, ayam kerat 18, harga dia tetap RM3.50?tu tak kira lagi rasa yang macam makan makanan hospital??ke diorang guna alasan bulan puasa, orang kena bersedekah, orang kena memaafkan dan orang kena rasa bersyukur sebagai alasan nak kaut untung??ke aku jek yang fikir bukan-bukan..kenapa ek...kenapa ek...
aku rasa dan r parat tu jek aku tak faham pasal benda-benda yang terjadik masa bulan puasa ni....kalo aku listkan semua kang, ada yang tak masal-masal guna alasan yang aku tulis ni lak supaya tak kena angkut dek lori mayat sebab makan ditempat terbuka pada siang hari di bulan Ramadhan ni lak kan??

p/s: bapak aku kata, beza orang ni jam yang puasa dengan tak puasa just takat bibir dia kering, perut dia lapor jek..yang lain semua sama dengan orang tak puasa...fuhhh...menusuk kalbu sungguh....

Wednesday, August 3, 2011

Seronoknya puasa masa bebudak....

Alkisah

korang ingat tak lagi pengalaman korang masa baru nak belajor-belajor puasa dulu??takyah cakap masa nak belajor sangat la...kita cerita masa kecik-kecik dan hidup penuh adventure dulu...mesti ada macam-macam ragam kan??aku masa kecik-kecik pun bukannya budak baik sangat...banyak kot percubaan untuk mengtaksengajakan termakan...jadik, meh kita tengok apa benda-benda kreatif yang aku buat masa aku kecik-kecik dulu...aku rasa korang pun ada kot buat....

  1. masa kecik-kecik dulu, aku cukup bersyukur kalo panas hingga ke petang rupanya hujan ditengah hari...bukan sebab apa....masa tengah hari tu la masa aku balik sekolah...masa tu almaklumla ek belajor berdikari...balik sekolah, memetis(menapak,jalan kaki)....selalunya memang le rasa macam nak minum air kalo tengah-tengah jalan tu....so bila waktu balik, kalo hujan memang la rasa seronok...bukan sebab sejuk atau apa...tapi masa tu la seronok berjalan tak pandang depan...tapi mendongak ke langit...masa tu la sampai rumah tak rasa letih tapi rasa segar semacam jek...almaklumla...bukannya sengaja...air hujan tu yang TERmasuk kat dalam mulut....
  2. kalo masa memain masa kecik pun, aku paling hepi sekali bila masa bulan puasa la..takyah nak riso jadik lengit ke apa ke...sebab semua tak larat nak berlari...jadik main game pun banyak yang pakai otak...disebabkan aku memang cekap main game yang pakai otak ni, memang payah la nak jadik lengit..selalu jadik jaguh jek...tapi yang kalah takleh nak join budak pompuan main kawen-kawen...sebab budak pompuan kata bulan puasa takleh buat kenduri..orang takleh makan...adehhh...
  3. antara benda best puasa masa bebudak, ialah preparation...sebulan sebelum bulan puasa, semua pakat-pakat duk kumpul duit gila-gila babi...so bila bulan puasa, bermula la kelas drama swasta....balik sekolah, beli cekedis, sorok dalam beg...jalan sampai rumah, sanggup duk nyorok dalam jamban, taram makan kaw-kaw...pastu keluor buat muka letih...memang terbaik r...rasa macam hero jek dapat perdayakan orang dewasa...padahal diorang semua tau..sajek jek buat-buat percaya....
  4. antara benda yang paling memori masa bulan puasa zaman bebudak dulu, ialah masa pergi terawih...yang betul semayang masa isyak jek....tapi bila imam sebut "assolatut tarwihi rahimakumullah", pakat-pakat kumpul geng kat belakang masjid, ghaib kejap..buat projek haram...nak tau apa?pasang mercun tarik kat pedal basikal dengan tayar motor pakcik-pakcik yang pergi masjid tu....masa tu la terasa heaven bila ada pakcik-pakcik yang duk melatah terloncat-loncat sebab tetiba jek ada bunyik meletup kat celah kelengkang bila gohed basikal diorang...haha...
  5. ni antara benda yang aku takleh lupa masa bulan puasa masa kecik-kecik dulu....kitorang memang diharamkan sama sekali nak pergi berkubang kat parit besor kat kampung...sebab mak bapak dah tau dah memasing otak kuning..so kitorang terpaksala buat aktiviti lain...nak tau apa??masuk hutan, carik buluh...pergi kedai apek, beli kabaid...yang selebihnya takleh cerita...sebab nanti bebudak ni jam ikut....kerajaan kan dah tak bagi dah buat benda-benda cenggitu...lagipun bebudak skang ni gelojoh...tak macam bebudak dulu....main meriam cemana kaw-kaw pun tak de yang putus jari....
  6. ni pun benda yang best masa zaman bebudak....asal bulan puasa, masa tu la dapat pergi berkenalan dengan jiran-jiran sambil bertukor-tukor juadah bukak puasa...memang seronok...mak-mak pun masak sekara jek...yang lain-lain semua orang bagi...so jadik la banyak kara nak makan...bebudak sekarang ni dah payah dah nak merasa tu semua...sebab mak bapak main beli jek kat bazar ramadhan...dah tu kalo tukor-tukor pun, salah hemat tukor benda yang sama sebab beli kat tempat yang sama...
  7. ni pun benda yang aku rasa seronok bulan puasa masa bebudak dulu...duk ikut pakcik-pakcik carik buluh...nak buat panjut...best dowh...belajor cemana nak tebuk buluh tu buat panjut, cemana nak buat pacak dia, cemana nak pastikan minyak tak meleleh...skang dah tak dapat dah nak rasa tu semua...sebab nak carik port buluh panjut pun dah payah...lagipun ramai yang lagi prefer beli panjut kat mydin jek...
  8. ni pun antara benda yang seronok masa bulan puasa dulu-dulu..nak-nak time belajor puasa...mungkin salah mak-mak la ek..sebab ajor puasa, diorang kata kita puasa, sampai azan nanti berbuka la...yang jadik ceritanya, diorang tak bagitau azan apa...dah jadik kije asal dengan orang azan jek, tanya dah boleh berbuka ke belum...tapi jawapan mak-mak memang best la masa tu....owh..."azan yang ni belum boleh makan lagi...ni azan suruh semayang"....pergi semayang dulu...hahaha....
kalo nak list, memang banyak benda yang seronok masa bulan puasa dulu-dulu..masa aku kecik-kecik...kalo nak comparekan dengan sekarang....even adik aku puasa pun dah tak senakal cam masa aku kecik-kecik dulu...maybe masa dengan environment buat diorang semua jadik cam matang dari usia sebenor diorang kot...korang ada tak benda yang korang ingat time puasa masa kecik-kecik dulu??mehla kongsi...

p/s: tapi aku paling takleh blah pengalaman ni la masa puasa dulu...tak tercapai dek akal aku betul peristiwa tu.....

Monday, August 1, 2011

Apa untungnya bulan puasa

Alkisah

Kita selalu dengor dan baca kat mana-mana orang bercerita pasal kelebihan bulan puasa ye tak??ada yang bagi tau pasal ganjaran itu ini....tapi tu semua ganjaran yang kita tak nampak dan kebanyakannya berbentuk harapan...tapi kita tak tau harapan tu kita dapat ke tak...so arini aku nak cerita betul-betul apa untungnya bulan puasa nak-nak untuk orang-orang yang tinggal kat kawasan-kawasan macam aku ni ek(aku tinggal dekat dengan kawasan perkuburan kalo korang nak tau...)...

  1. ni salah satu keuntungan bagi aku bila bulan puasa ni...tapi ni cerita keuntungan dulu-dulu...masa tu aku tinggal kat rumah tok aku lagi...masa tu dia punya jamban kat luor...almaklumla jamban kampung zaman dulu-dulu...tak macam orang ni jam jamban duduk kat dalam bilik tido..ye tak??kalo hari yang tak puasa, tiap-tiap hari la aku kena duduk menanti kat luor jamban tu meneman adik-adik aku pergi memerut....ntah apa yang diorang cuakkan ntah...tapi bila masuk bulan puasa, untung betul aku..sebab diorang berani pergi sendiri...almaklumla..kan orang kata hantu, setan semua dah kena rantai....
  2. ni pulak keuntungan untuk setiap mak-mak masa bulan puasa...korang kengkadang mesti pernah dengor orang kat dalam rumah duk komplen masakan kurang menjadik...ada yang komplen terlebih masin la, tertawor la..kan??tapi dalam bulan puasa ni, untungla mak-mak semua sebab kalo terlebih masin ke, tertawor ke, tak de sape yang komplen...biasala kan...yang tukang masak mana boleh nak hentam merasa sangat....lagipun memasing perut tengah lapor...bagi makan tepung godak dengan air pun rasa macam pizza deluxe...
  3. ni pulak keuntungan untuk orang-orang yang memang tak sador diri dan tak tau diorang buat benda yang menyakitkan hati..bila masuk bulan puasa, berbahagia betul la diorang hari tu...takyah nak riso kena maki ke, kena umpat ke...sebab masa tu takde sape yang berani nak buat pun...almaklumla..memasing jaga mulut...takut terkurang pahala puasa nanti ye tak??
  4. bagi geng-geng yang anti merokok, diorang dapat la rasa berbahagia pada hari bulan puasa ni...sebab pada siang hari, diorang takde la annoying dengan bau rokok, bau jantan-jantan yang melekat lagi bau asap kat badan diorang...semuanya pure jek bau takde campuran-campuran bau asap tembakau....
  5. antara keuntungan yang lain, masa bulan puasa ni la kita dapat tengok betul-betul muka awek yang kita admire tu memang betul natural beauty ke atau pun muka lukis...sebab masa bulan puasa ni kebanyakan orang tak berani nak tepek bedak bebanyak...takut tertelan bedak...ramai yang tak nak pakai gincu sebab takut tertelan gincu...taknak pakai eye shadow lebih..sebab nampak muka dah macam lebai kuat tahajud lak...kan??
  6. bagi korang-korang yang kena buat urusan kat pejabat-pejabat gomen, masa ni la yang paling beruntung sekali...sebab korang tak payah nak riso carik officer tu atau apa officer ni...sebab jarang diorang takde kat ofis sebab keluor ngeteh...semua nak taknak kena stay kat office..almaklumla..bulan ramadhan ni kan panas...memasing taknak lekang dari aircond...
  7. bagi korang yang suka tido dalam kelas atau kat ofis, masa ni jugak la yang paling berbahagia sekali...sebab korang takyah risau asyik kena bambu sebab tertido...sebab hampir semua orang berada dalam keadaan letih..even bos atau lecturer korang tau yang korang letih puasa...jadik takde maknanya pun diorang nak marah-marah kat korang...entah-entah diorang pun tido gak kat dalam ofis diorang...almaklumla..mengejor malam lailatul qadar rasa-rasanya....
     
  8. bagi korang yang berkerja kat field dan terpaksa berjalan-jalan kehulu kehilir, masa ni jugak la yang paling beruntung...sebab korang tak payah nak membazir duit nak bayor duit pergi tandas awam..sebabnya kan kita dah kurang makan sebab bulan puasa(subject to yang kurang makan jek la)..jadik, rate untuk berulang-alik ke jamban berbayor tu pun agak kurang..
  9. bagi pihak polis, diorang pun akan rasa lega sikit sebab dah kurang ada perhimpunan haram ataupun perarakan yang bukan-bukan...sebab kebanyakan peserta perhimpunan-perhimpunan ni tak larat nak buat benda-benda ni...sape yang nak kan duduk berjemur kat tengah panas tu...lagipun bukannya boleh minum pun...lagipun diorang semua taknak puasa diorang terbatal dek tertelan pancutan air nak meleraikan rusuhan tu semua...betul tak??
  10. antara benda yang paling untung sekali masa bulan puasa ni...aku harap la ek...takdela berita-berita mengumpat ke, mengutuk ke ada kat berita...barula tak ramai yang terkurang pahala puasa dek terdengor benda-benda yang ntah betul ke tak masa bulan puasa ni...tapi tu aku harap jek la..kengkadang harapan pun boleh jadik palsu gak....
tula antara benda-benda yang aku rasa untung masa bulan puasa ni...taktaula kalo korang ada pendapat sendiri kan??nak kongsi ke??mehla...aku ok jek...

p/s: teringat masa kecik-kecik dulu...benda yang paling beruntung masa bulan puasa ialah kalo puasa penuh dapat sepuluh hinggit...apesal le takde lak yang nak offer aku cenggitu dah tua-tua ni..nak gak rasa...haha....